Chlebowa sałatka to hit! Przepis wg Makłowicza

4

Sałatka chlebowa, inaczej fattoush, to przysmak bardzo popularny na Bliskim Wschodzie. Pochodzi najprawdopodobniej z północnego Libanu. Początkowo jedli go rolnicy, a dziś to prawdziwy hit w Europie.

Chlebowa sałatka to hit! Przepis wg Makłowicza
Zdjęcie ilustracyjne. (YouTube)

Sałatka chlebowa, choć z pozoru ma w sobie dużo składników, nie jest trudna w przygotowaniu. Jest istną bombą witaminową, a dzięki obecności chleba "zapycha" na cały dzień. To idealne danie, gdy potrzebujesz być syty przez dłuższą część dnia.

Sałatka chlebowa. Składniki:

  • 20 gr świeżej mięty
  • 20 gr liści bazylii
  • 20 gr świeżej kolendry
  • 20 gr zielonej cebulki
  • 40 gr zielonej sałaty
  • 1 łyżka orzechów kalifornijskich
  • 1 łyżka orzechów pini
  • 1 łyżka grillowanych płatków migdałów
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka orzechów pistacjowych
  • 1 czerwone chili
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bagietka

Sałatka chlebowa. Wykonanie:

  • Miętę, bazylię, kolendrę, cebulkę, chili i orzechy kalifornijskie drobno posiekaj.
  • Pokrój bagietkę na małe kromki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Włóż grzanki do piekarnika na 10-15 min.
  • Wrzuć do miski wszystkie składniki i wymieszaj.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić