Przepis na cytrynowe batoniki. Tańsze i zdrowsze niż te ze sklepu

3

Cytrynowe batoniki doskonale sprawdzą się, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie, mają mniej kalorii niż te kupione w sklepie, a w dodatku świetnie smakują. Czy potrzeba czegoś więcej?

Przepis na cytrynowe batoniki. Tańsze i zdrowsze niż te ze sklepu
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Aby przygotować cytrynowe batoniki, nie musisz mieć ani miksera, ani specjalnych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka składników i dobrych chęci, a będziecie mogli wraz z całą rodziną cieszyć się tą pyszną przekąską!

Cytrynowe batoniki. Składniki:

  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek soku z cytryny

Cytrynowe batoniki. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową.
  • Przygotuj spód. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce.
  • Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto.
  • Wyklej nim blaszkę, lekko dociskając.
  • Piecz 20 minut, lekko ostudź
  • Przygotuj wierzch: wymieszaj jajka, cukier i mąkę. Dodaj sok z cytryny.
  • Wylej na podpieczony spód i piecz jeszcze 20 minut. Ostudź na kratce.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić