Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Przepis na sernik krakowski. To ulubiony deser Magdy Gessler

10
Podziel się:

Sernik krakowski to ulubiony deser Magdy Gessler. I nic dziwnego. Jest słodki, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach... Jest idealny do podania gościom, dosłownie na każdą okazję. Spróbuj już dziś!

Przepis na sernik krakowski. To ulubiony deser Magdy Gessler
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Sernik krakowski? Magda Gessler? To zdecydowanie przepis na sukces. To absolutnie najlepszy pomysł na deser. Jedno jest pewne - gdy sięgniesz po jeden kawałek, prawdopodobnie nie skończysz na piątym. To ciasto to jedna z najlepszych przyjemności w życiu!

Sernik krakowski. Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sernik krakowski. Wykonanie:

  • Nożem siekamy zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
  • Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto.
  • Formujemy kulę, owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
  • Nakłuwamy i pieczemy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
  • Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę.
  • Masę serową delikatnie, ale stanowczo, mieszamy z pianą, dodając najpierw 1/3, a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
  • Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki.
  • Układamy na masie serowej ozdobną kratkę.
  • Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy.
  • Wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ostygnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Anna
rok temu
Najlepszy sernik to przepis Ani Starmach
Janina
rok temu
Mnie zastanawia czy dodawanie skórki pomarańczowej do deserów to dobry pomysł. Przecież cytrusy są pryskane i nawet jak do nas przyjadą to jest napisane ze skórka nie nadaje się do spożycia
Aba
rok temu
Cukier dajemy do ciasta i do sera też,dlatego jest podany w przepisie dwa razy.
Jeszcze lepsz...
rok temu
Fajny sernik podaje Hawełka w Krakowie.
Sprawdzone
rok temu
Jak mi się nie chce mielić sera, to go ubijam na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Obserwator
rok temu
Ale to inna waga cukru pudru. Jedna 100 gr do ciasta, druga 200 gr do sera
Bob
rok temu
Przepis MA BŁĄD ZAWIERA 2 RAZY CUKIER PUDER
hał
rok temu
Jak się tym odżywia to też tak wygląda.
Ewa
rok temu
Sa przepyszne serniki przy ktorych nie trzeba sie tak urobic...
Kasia
rok temu
Wspaniałe wygląda i napewno dobrze smakuje.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić