Przepis na sernik krakowski. To ulubiony deser Magdy Gessler

Sernik krakowski to ulubiony deser Magdy Gessler. I nic dziwnego. Jest słodki, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach... Jest idealny do podania gościom, dosłownie na każdą okazję. Spróbuj już dziś!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Sernik krakowski? Magda Gessler? To zdecydowanie przepis na sukces. To absolutnie najlepszy pomysł na deser. Jedno jest pewne - gdy sięgniesz po jeden kawałek, prawdopodobnie nie skończysz na piątym. To ciasto to jedna z najlepszych przyjemności w życiu!

Sernik krakowski. Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sernik krakowski. Wykonanie:

  • Nożem siekamy zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
  • Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto.
  • Formujemy kulę, owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
  • Nakłuwamy i pieczemy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
  • Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę.
  • Masę serową delikatnie, ale stanowczo, mieszamy z pianą, dodając najpierw 1/3, a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
  • Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki.
  • Układamy na masie serowej ozdobną kratkę.
  • Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy.
  • Wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ostygnie.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami