aktualizacja 

Przepis na sernik krakowski. To ulubiony deser Magdy Gessler

20

Sernik krakowski to ulubiony deser Magdy Gessler. I nic dziwnego. Jest słodki, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach... Jest idealny do podania gościom, dosłownie na każdą okazję. Spróbuj już dziś!

Przepis na sernik krakowski. To ulubiony deser Magdy Gessler
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Sernik krakowski? Magda Gessler? To zdecydowanie przepis na sukces. To absolutnie najlepszy pomysł na deser. Jedno jest pewne - gdy sięgniesz po jeden kawałek, prawdopodobnie nie skończysz na piątym. To ciasto to jedna z najlepszych przyjemności w życiu!

Sernik krakowski. Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 800 g sera chudego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sernik krakowski. Wykonanie:

  • Nożem siekamy zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
  • Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto.
  • Formujemy kulę, owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
  • Nakłuwamy i pieczemy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
  • Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę.
  • Masę serową delikatnie, ale stanowczo, mieszamy z pianą, dodając najpierw 1/3, a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
  • Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki.
  • Układamy na masie serowej ozdobną kratkę.
  • Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy.
  • Wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ostygnie.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić