Przepis na frytki z fasolki szparagowej. Pyszna alternatywa lubianego dania

8

Do przygotowania frytek nie zawsze są niezbędne ziemniaki. Najlepszym przykładem jest wariant z fasolki szparagowej. Nie tylko łatwo go upichcić, lecz smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej, niż oryginalne danie.

Przepis na frytki z fasolki szparagowej. Pyszna alternatywa lubianego dania
Frytki z fasolki szparagowej smakują tak samo dobrze, a nawet jeszcze lepiej niż oryginalne (Getty Images)

Fasolka szparagowa to popularne warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej jednak stanowi tylko jeden ze składników, a nie danie główne. Ten przepis na alternatywny wariant frytek pokaże, że kryje ona w sobie wielki potencjał kulinarny.

Przepis na frytki z fasolki szparagowej – potrzebne składniki

  • porcja zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (ok. 200 g)
  • 1/3 szklanki panierki do frytek
  • dwie łyżki oleju spożywczego

Przepis na frytki z fasolki szparagowej – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj wszystkie fasolki, a następnie przytnij oba końce każdej z nich. Żeby uniknąć skwierczenia tłuszczu, przed smażeniem dokładnie osusz warzywa za pomocą papierowych ręczników.
  • Wykorzystaj połowę panierki, aby obtoczyć całą fasolkę szparagową. W międzyczasie rozgrzej patelnię i nasmaruj ją olejem.
  • Ostrożnie umieść fasolkę szparagową na patelni i smaż na małym ogniu. Regularnie przewracaj warzywa, aby uniknąć zwęglenia, w międzyczasie posypując je resztką panierki.

Gdy "frytki" będą już dokładnie zarumienione, a panierka nabierze złotobrązowej barwy, zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj, aż jej zawartość odrobinę ostygnie. Możesz podawać fasolkę szparagową zarówno bez żadnych dodatków, jak i z keczupem lub sosem czosnkowym.

Zobacz także: Zobacz też: Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić