Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski

5
Podziel się:

Frytki można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepis na frytki po chińsku, czyli azjatycki przysmak na ostro.

Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski
Frytki po chińsku. (Pixabay)

Frytki po chińsku są ostre i wyraziste w smaku. Do smażenia należy użyć oleju, który jest już nasiąknięty papryczką chilli i cebulą. Aromatyczne frytki można jeść bez niczego lub podawać je jako dodatek do mięsa. Jeżeli lubisz ostre dania dodatkowo możesz posypać je chilli w proszku lub serwować z ostrym sosem.

Przepis na frytki po chińsku. Składniki:

  • pół kg ziemniaków dużych
  • świeża papryczka chili lub suszona
  • 8 łyżek oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przepis na frytki po chińsku. Wykonanie:

  • ziemniaki obierz i pokrój na cienkie paseczki
  • ziemniaki zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty
  • następnie ziemniaki odcedź, opłucz w zimnej wodzie i wysusz za pomocą ręcznika papierowego
  • cebulę obierz i pokrój w plastry
  • na patelni typu wok rozgrzej olej i dodaj pokrojoną papryczkę chilli, cebulę i podsmażaj ok. 30 sekund
  • za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z woka papryczkę i cebulę
  • pokrojone w paseczki ziemniaki wrzuć do rozgrzanego i aromatycznego oleju
  • frytki smaż kilka minut, na złocisty kolor
  • dodaj sos sojowy, ocet, sól i delikatnie wymieszaj wszystko razem
  • frytki smaż jeszcze przez minutę, aż ziemniaki będą chrupiące
  • jeżeli lubisz ostre smaki posyp frytki papryką chilli w proszku
Zobacz także: Sprawdzony przepis z kuchni włoskiej. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Lidka
12 miesięcy temu
Pychotki! Zrobie jutro mezowi. na pewno sie ucieszy. kupie mu jeszcze perłę i wlaczymy sobie jakis film.
John
rok temu
Za tydzien będzie Umrzesz nie rob tak . FRYTKI CIE ZABIJĄ. TRAGEDIA NA internecie
Johnny
rok temu
Frytki robi się na SMALCU. Olej jest obrzydliwy i silnie rakotówrczy. Olejem to sobie można narty smarować.
Oto prawda.
rok temu
Ziemniak przefiltrowany daje więcej radości niż frytki.
Brajan
rok temu
Moja Dżesika robi najlepsze fryty... ma przepis od mamy Grażyny. Tato Janusz je uwielbia
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić