Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski

5

Frytki można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto przepis na frytki po chińsku, czyli azjatycki przysmak na ostro.

Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski
Frytki po chińsku. (Pixabay)

Frytki po chińsku są ostre i wyraziste w smaku. Do smażenia należy użyć oleju, który jest już nasiąknięty papryczką chilli i cebulą. Aromatyczne frytki można jeść bez niczego lub podawać je jako dodatek do mięsa. Jeżeli lubisz ostre dania dodatkowo możesz posypać je chilli w proszku lub serwować z ostrym sosem.

Przepis na frytki po chińsku. Składniki:

  • pół kg ziemniaków dużych
  • świeża papryczka chili lub suszona
  • 8 łyżek oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przepis na frytki po chińsku. Wykonanie:

  • ziemniaki obierz i pokrój na cienkie paseczki
  • ziemniaki zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty
  • następnie ziemniaki odcedź, opłucz w zimnej wodzie i wysusz za pomocą ręcznika papierowego
  • cebulę obierz i pokrój w plastry
  • na patelni typu wok rozgrzej olej i dodaj pokrojoną papryczkę chilli, cebulę i podsmażaj ok. 30 sekund
  • za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z woka papryczkę i cebulę
  • pokrojone w paseczki ziemniaki wrzuć do rozgrzanego i aromatycznego oleju
  • frytki smaż kilka minut, na złocisty kolor
  • dodaj sos sojowy, ocet, sól i delikatnie wymieszaj wszystko razem
  • frytki smaż jeszcze przez minutę, aż ziemniaki będą chrupiące
  • jeżeli lubisz ostre smaki posyp frytki papryką chilli w proszku
Zobacz także: Sprawdzony przepis z kuchni włoskiej. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić