Przepis na gulasz z buraków. Nietypowy pomysł na popularne warzywo

7

Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z jedzenia gulaszu. Wystarczy, że przygotują go w wersji bezmięsnej, na przykład z dodatkiem buraka. Taka potrawa jest nie tylko prosta w przygotowaniu, lecz przede wszystkim – przepysznie smakuje.

Przepis na gulasz z buraków. Nietypowy pomysł na popularne warzywo
Przepis na gulasz z buraków. Potrawa nie tylko dla wegan i wegetarian (Getty Images, Lilechka75)

Gulasz przypadnie do gustu nie tylko osobom, które preferują kuchnię bezmięsną. Jest smaczny, sycący i zawiera mnóstwo witamin – burak ma w sobie liczne składniki mineralne, takie jak m.in. magnez, potas, cynk czy żelazo.

Przepis na gulasz z buraków – potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki obranych i pokrojonych na małe kawałki buraków
  • mała cebula
  • natka pietruszki


  • trzy małe ziemniaki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki krojonych pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek

Przepis na gulasz z buraków – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz i pokrój cebulę oraz ziemniaki na drobne kawałki. Smaż je na oliwie z oliwek, aż się zeszklą i przyrumienią.
  • W oddzielnym garnuszku rozpuść kostkę warzywną – będziesz potrzebować około szklanki. Do cebuli i ziemniaków dodaj przygotowane wcześniej buraki oraz pomidory.
  • Smaż warzywa na wolnym ogniu, co kilka minut mieszając.
  • Zalej zawartość garnuszka bulionem warzywnym. Dodaj przyprawy i przykryj warzywa, żeby się poddusiły. Gulasz z buraków będzie gotowy, gdy cała woda już odparuje. W międzyczasie umyj i posiekaj natkę pietruszki.

Gulasz z buraków należy podawać na gorąco. Przed podaniem posyp go świeżą natką pietruszki.

Zobacz także: Zobacz też: Przepis na pyszny gulasz wołowy z nutką pomarańczy
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić