Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Patelnia nie będzie ci potrzebna!

14
Podziel się:

Gordon Ramsay to jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie. Szkocki restaurator ma ogromną wiedzę o gotowaniu. Jego innowacyjne przepisy potrafią zaskoczyć. Podobnie jest z jajecznicą. Oto jak zrobić to klasyczne danie według oryginalnego pomysłu Gordona Ramsaya.

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Patelnia nie będzie ci potrzebna!
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya wielu może zaskoczyć (Getty Images)

Jajecznica wydaje się jednym z najprostszych dań, które możemy przyrządzić w kuchni. Najczęściej jedzona na śniadanie z dodatkiem warzyw i chleba. Jedni lubią bardziej ściętą, a inni wilgotną. Nieważne, jaka jest jajecznica, oczywistym jest, że przyrządza się ją na patelni! Gordon Ramsay mówi jednak stanowcze "nie".

Jeden z najsłynniejszych i najlepiej zarabiających szefów kuchni na świecie ma inny sposób na jajecznicę. Przede wszystkim nie smaży jej na patelni. Ta jest potrzebna tylko do podgrzania dodatków. Jajka Ramsay przygotowuje... w garnku!

Nietypowa metoda przyrządzania jajecznicy Gordona Ramsaya polega na wbiciu jajek do garnka, dodaniu do nich masła i postawieniu naczynia na niewielki ogień. Następnie zaczynamy mieszanie! Nie przestajemy tego robić aż do momentu, gdy jajecznica będzie gotowa. To jednak nie koniec. Podczas mieszania kilkukrotnie zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy go tam ponownie. Musisz spróbować!

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Potrzebne składiniki:

  • jajka (dowolna liczba, Ramsay przygotowywał swoje danie z 3 sztuk)
  • szczypiorek (tyle, ile lubimy)
  • 2 łyżki masła (na 3 jajka)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany "creme fraiche" (można zastąpić ją śmietanką kremówką 36% z odrobiną jogurtu naturalnego lub maślanki)
  • ulubione pieczywo (duża kromka)
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • 2 duże pieczarki

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania:

  • kromkę chleba wkładamy do tostera i podgrzewamy
  • na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
  • kładziemy pieczarki bez nóżek i podsmażamy z jednej strony
  • posypujemy solą i pieprzem
  • to samo robimy z pomidorkami koktajlowymi
  • w międzyczasie do garnka wbijamy jajka
  • dodajemy masło
  • stawiamy na ogień i dokładnie mieszamy
  • gdy wszystko uda się ze sobą połączyć, zdejmujemy garnek z ognia
  • wciąż mieszamy
  • ponownie stawiamy garnek na ogień
  • znów go zdejmujemy, nie przestając mieszać
  • czynność powtarzamy około 3 razy
  • w międzyczasie dodajemy śmietanę
  • na koniec zdejmujemy z ognia garnek z jajkami
  • dodajemy sól i pieprz oraz szczypiorek
  • grzankę wyjmujemy z tostera
  • układamy chleb na talerzu, obok pieczarki i pomidorki
  • jajecznicę podajemy na chlebie
  • gotowe!
Zobacz także: Jajecznica. Przepis Gordona Ramsaya
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
vvVvv
3 tyg. temu
Taaaaa... Nic dodać, nic ująć. Idiotyzm...
Mick
3 tyg. temu
Nie rozumiem co w tym takiego dziwnego, facet z garnka zrobił patelnię i zaraz wielki zachwyt. Jajecznicę ze śmietanką na maśle robiłem już 30 lat temu, szczypiorek i pomidory też dodawałem. Jedyna różnica to brak pieczarek bo na śniadanie mi nie za bardzo pasują.
Marek
3 tyg. temu
W tytule Piszecie - Patelnia nie będzie ci potrzebna!!! A w przepisie jest Patelnia i oprócz tego garnek. I co w tym genialnego ?
Mecelec
3 tyg. temu
Wy jestescie nienormalni !!! Piszecie ze - Patelnia nie będzie ci potrzebna!!! A w przepisie jest patelnia i nawet garnek ??? Nie rozumiem
smakosz
3 tyg. temu
Jak przeczytałem, na tym portalu, że można jajecznicę ugotować w wodzie, nic mnie już nie zdziwi.
degustator
3 tyg. temu
Ja mam dwie wersje jajecznicy, soft, to trzy jajka, trochę masła i sól. Musi być luźna, absolutnie nie za bardzo usmażona. To na drugi dzień, na kaca. Druga to hard, na słonince, z cebulką, pomidorkami, solą i pieprzem, można jeszcze dodać grzybki, jak są pod ręką. Jako danie do najedzenia,śniadanie lub nawet obiad, na szybko. Można do niej, po usmażeniu, dodać drobniutko pokrojonego ogórka małosolnego, nie mieszać, tylko wsypać na talerzyk, obok jajecznicy. Niebo w gębie. Ale to moje smaki i każdy robi, jak mu smakuje.
przerost
4 tyg. temu
formy nad treścią.
Dasadas
4 tyg. temu
Taka jajecznicę jadłem w 1989, moja babcia robiła. Ameryki nie odkrył.
Gnom
4 tyg. temu
Z microfali też jest dobra trzeba tylko też że 3vrazy przemieszac,
Marian Konius...
4 tyg. temu
Podnieciłem się
Smieszek
4 tyg. temu
Najlepsza jajecznica to z periodu Biedronia
Zenek
4 tyg. temu
Może być dobre ale sporo z tym roboty w porównaniu z tradycyjną jajecznicą.
Czarek
4 tyg. temu
Jeszcze nie zwariowałem, na patelnię masło, boczek, jajka. pieprz, sól i szczypior i wspaniała jajecznica bez cudowania z garnkami.
Hehehe
4 tyg. temu
Ja smażę ogórki na parze
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić