Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Patelnia nie będzie ci potrzebna!

18

Gordon Ramsay to jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie. Szkocki restaurator ma ogromną wiedzę o gotowaniu. Jego innowacyjne przepisy potrafią zaskoczyć. Podobnie jest z jajecznicą. Oto jak zrobić to klasyczne danie według oryginalnego pomysłu Gordona Ramsaya.

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Patelnia nie będzie ci potrzebna!
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya wielu może zaskoczyć (Getty Images)

Jajecznica wydaje się jednym z najprostszych dań, które możemy przyrządzić w kuchni. Najczęściej jedzona na śniadanie z dodatkiem warzyw i chleba. Jedni lubią bardziej ściętą, a inni wilgotną. Nieważne, jaka jest jajecznica, oczywistym jest, że przyrządza się ją na patelni! Gordon Ramsay mówi jednak stanowcze "nie".

Jeden z najsłynniejszych i najlepiej zarabiających szefów kuchni na świecie ma inny sposób na jajecznicę. Przede wszystkim nie smaży jej na patelni. Ta jest potrzebna tylko do podgrzania dodatków. Jajka Ramsay przygotowuje... w garnku!

Nietypowa metoda przyrządzania jajecznicy Gordona Ramsaya polega na wbiciu jajek do garnka, dodaniu do nich masła i postawieniu naczynia na niewielki ogień. Następnie zaczynamy mieszanie! Nie przestajemy tego robić aż do momentu, gdy jajecznica będzie gotowa. To jednak nie koniec. Podczas mieszania kilkukrotnie zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy go tam ponownie. Musisz spróbować!

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Potrzebne składiniki:

  • jajka (dowolna liczba, Ramsay przygotowywał swoje danie z 3 sztuk)
  • szczypiorek (tyle, ile lubimy)
  • 2 łyżki masła (na 3 jajka)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietany "creme fraiche" (można zastąpić ją śmietanką kremówką 36% z odrobiną jogurtu naturalnego lub maślanki)
  • ulubione pieczywo (duża kromka)
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • 2 duże pieczarki

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania:

  • kromkę chleba wkładamy do tostera i podgrzewamy
  • na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
  • kładziemy pieczarki bez nóżek i podsmażamy z jednej strony
  • posypujemy solą i pieprzem
  • to samo robimy z pomidorkami koktajlowymi
  • w międzyczasie do garnka wbijamy jajka
  • dodajemy masło
  • stawiamy na ogień i dokładnie mieszamy
  • gdy wszystko uda się ze sobą połączyć, zdejmujemy garnek z ognia
  • wciąż mieszamy
  • ponownie stawiamy garnek na ogień
  • znów go zdejmujemy, nie przestając mieszać
  • czynność powtarzamy około 3 razy
  • w międzyczasie dodajemy śmietanę
  • na koniec zdejmujemy z ognia garnek z jajkami
  • dodajemy sól i pieprz oraz szczypiorek
  • grzankę wyjmujemy z tostera
  • układamy chleb na talerzu, obok pieczarki i pomidorki
  • jajecznicę podajemy na chlebie
  • gotowe!
Zobacz także: Jajecznica. Przepis Gordona Ramsaya
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić