Przepis na jajecznicę z dynią i serem. Jesienne śniadanie, które pokochacie
Za oknami króluje jesień, więc nabieramy ochoty na bardziej "treściwe" potrawy. Takie, które nie tylko zapełnią nasz burczący brzuch, lecz także rozgrzeją organizm. Idealną propozycją na śniadanie – najważniejszy posiłek dnia – jest jajecznica z dynią i serem.
Jajecznica z dynią i serem nie jest potrawą czasochłonną w przygotowaniu. Z powodzeniem więc możemy ją przygotować nawet w te dni, kiedy zaspaliśmy czy wyjątkowo spieszymy się do miejsca pracy lub nauki. Wystarczy pilnie przestrzegać punktów zawartych w przepisie.
Przeczytaj także: Matka nie chciała zrobić jajecznicy. Dorosły syn wpadł w szał
Jajecznica z dynią i serem – potrzebne składniki
- dwa lub trzy jajka średniej wielkości
- 1/5 masła
- dwie łyżki dyniowego purée
- ser żółty dowolnego gatunku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta cynamonu
- jedna lub dwie kromki świeżego chleba
- kawałki umytej i pokrojonej wcześniej dyni
Przeczytaj także: Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Jajecznica z dynią i serem – sposób przygotowania
- Zetrzyj ser na tarce, aż uzyskasz ilość wystarczającą do posypania jajecznicy.
- Rozbij jajka do naczynia, następnie starannie roztrzep je za pomocą trzepaczki lub miksera. Przypraw solą i pieprzem.
- Do jajek dodaj purée z dyni, jeszcze raz roztrzep, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i wylej zawartość naczynia.
- Przewracaj jajka z boku na bok, aby uniknąć przypalenia. W międzyczasie dodawaj do masy na patelni starty ser i kawałki dyni.
- Kiedy jajka się zetną, zdejmij patelnię z ognia.
- Posyp jajecznicę cynamonem i imbirem, a na końcu umieść na przygotowanych wcześniej kromkach chleba.
Twoja jajecznica z dynią i serem jest gotowa. Możesz ją spożywać jako śniadanie lub, z dodatkiem warzyw, obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo