Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie

11
Podziel się:

Jajecznica to jeden z wariantów śniadaniowych, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Może warto czasem urozmaicić tę potrawę i przygotować ją w wytrawnej, pikantnej, ale wciąż wyśmienitej wersji? Do tego opisu idealnie pasuje meksykańska jajecznica.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Przepis na meksykańską jajecznicę. Tak przygotujesz niestandardowe i pyszne śniadanie (Getty Images)

Meksykańska jajecznica jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo zdrowa. Już same jajka zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przecież podamy je w towarzystwie warzyw. Jeśli obawiamy się, że w przygotowanej przez nas potrawie jest za dużo kalorii, już po zdjęciu z patelni możemy odstawić stałą część na kilka minut na ręczniki papierowe, żeby odsączyć ściekające masło.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Potrzebne składniki

  • 3 lub 4 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • duża cebula dymka
  • jedna średniej wielkości zielona papryka
  • jedna średniej wielkości żółta papryka
  • pół pomidora
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka przyprawy do meksykańskich dań

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania

Przepis na meksykańską jajecznicę. Sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie starannie posiekaj cebulę, obie papryki oraz połówkę pomidora.
  • Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej pół łyżki masła – smaż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Sygnałem, że należy skończyć, będzie zeszklenie się cebuli.
  • Do usmażonych warzyw dodaj pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej, a następnie dokładnie je wymieszaj.
  • Odstaw warzywa, a na patelni rozpuść resztę masła i zacznij smażyć na niej jajecznicę. Pamiętaj, że przygotowywanie musi odbywać się na innej patelni lub wykorzystywanej wcześniej, ale dokładnie umytej.
  • Zanim jajecznica się zetnie, dodaj do niej warzywa i mieszaj tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się położyły. Całość przypraw solą i pieprzem.

Gdy jajecznica będzie już gotowa, dodaj do niej pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz lekko wymieszaj. Tę potrawę należy podawać na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
mniam mniam
3 miesiące temu
A gdzie fasola?
evvvvvvvv
3 miesiące temu
ale to ciezkie
damazy
3 miesiące temu
Prawdziwa jajecznica, to masełko, jajka i szczypta soli, nie za mocno ścięta. Idealna na drugi dzień po imprezie.
Carlos22222
3 miesiące temu
Rozmawiałem z somsiadem Panem Martinezem ( Meksykaninem ) i on powiedział że takiej przyprawy nie zna.
Wilk
3 miesiące temu
Chyba zapomniano o dodaniu z pół łyżki ostrej mielonej papryki lub chili?
Hmmm
3 miesiące temu
Odsączyć ściekające masło - większej głupoty nie czytałem
Miły
3 miesiące temu
Dobry wieczór. Ja tu dzisiaj w innej sprawie. A propos tych pań, które tak ostatnio wywalają swoje biusty. Mam propozycję dla nich. Może panie wrócą na drzewo, skoro postęp cywilizacji paniom się znudził.
Jan
3 miesiące temu
Jest też wersja light tylko z tą przyprawą
Zenek
3 miesiące temu
Takie sobie kulinarne pitu pitu! Przyrządzana tak jajecznica z odrobiną większej ilości pomidora to zwykle jajecznica po Węgiersku tylko bez meksykańskiej przyprawy.
Dzik
3 miesiące temu
Jestem wstrząśnięty tym odkryciem O2...Z resztą jak każdym innym...
pizza pazza
3 miesiące temu
chyba ze na kaca taka pikantna bo z rana to normalnie nie:)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić