Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Jajecznica to jeden z wariantów śniadaniowych, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Może warto czasem urozmaicić tę potrawę i przygotować ją w wytrawnej, pikantnej, ale wciąż wyśmienitej wersji? Do tego opisu idealnie pasuje meksykańska jajecznica.
Meksykańska jajecznica jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo zdrowa. Już same jajka zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przecież podamy je w towarzystwie warzyw. Jeśli obawiamy się, że w przygotowanej przez nas potrawie jest za dużo kalorii, już po zdjęciu z patelni możemy odstawić stałą część na kilka minut na ręczniki papierowe, żeby odsączyć ściekające masło.
Przeczytaj także: Przepis na obiad z niczego. Przygotujesz w kilka minut
Przepis na meksykańską jajecznicę. Potrzebne składniki
- 3 lub 4 jajka
- 1,5 łyżki masła
- duża cebula dymka
- jedna średniej wielkości zielona papryka
- jedna średniej wielkości żółta papryka
- pół pomidora
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka przyprawy do meksykańskich dań
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania
Przeczytaj także: Smak lata zimą. "Leniwe papierówki" będą smakowały jak prosto z drzewa
Przepis na meksykańską jajecznicę. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie starannie posiekaj cebulę, obie papryki oraz połówkę pomidora.
- Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej pół łyżki masła – smaż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Sygnałem, że należy skończyć, będzie zeszklenie się cebuli.
- Do usmażonych warzyw dodaj pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej, a następnie dokładnie je wymieszaj.
- Odstaw warzywa, a na patelni rozpuść resztę masła i zacznij smażyć na niej jajecznicę. Pamiętaj, że przygotowywanie musi odbywać się na innej patelni lub wykorzystywanej wcześniej, ale dokładnie umytej.
- Zanim jajecznica się zetnie, dodaj do niej warzywa i mieszaj tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się położyły. Całość przypraw solą i pieprzem.
Przeczytaj także: Cukinia po prowansalsku. Tani i szybki pomysł na obiad
Gdy jajecznica będzie już gotowa, dodaj do niej pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz lekko wymieszaj. Tę potrawę należy podawać na ciepło.