Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie

14

Jajecznica to jeden z wariantów śniadaniowych, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Może warto czasem urozmaicić tę potrawę i przygotować ją w wytrawnej, pikantnej, ale wciąż wyśmienitej wersji? Do tego opisu idealnie pasuje meksykańska jajecznica.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Przepis na meksykańską jajecznicę. Tak przygotujesz niestandardowe i pyszne śniadanie (Getty Images)

Meksykańska jajecznica jest nie tylko przepyszna, ale także bardzo zdrowa. Już same jajka zawierają wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przecież podamy je w towarzystwie warzyw. Jeśli obawiamy się, że w przygotowanej przez nas potrawie jest za dużo kalorii, już po zdjęciu z patelni możemy odstawić stałą część na kilka minut na ręczniki papierowe, żeby odsączyć ściekające masło.

Przepis na meksykańską jajecznicę. Potrzebne składniki

  • 3 lub 4 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • duża cebula dymka
  • jedna średniej wielkości zielona papryka
  • jedna średniej wielkości żółta papryka
  • pół pomidora
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka przyprawy do meksykańskich dań

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jajecznica na parze. Prosta zmiana, a zupełnie inny smak dania

Przepis na meksykańską jajecznicę. Sposób przygotowania

  • Umyj, obierz, a następnie starannie posiekaj cebulę, obie papryki oraz połówkę pomidora.
  • Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej pół łyżki masła – smaż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Sygnałem, że należy skończyć, będzie zeszklenie się cebuli.
  • Do usmażonych warzyw dodaj pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej, a następnie dokładnie je wymieszaj.
  • Odstaw warzywa, a na patelni rozpuść resztę masła i zacznij smażyć na niej jajecznicę. Pamiętaj, że przygotowywanie musi odbywać się na innej patelni lub wykorzystywanej wcześniej, ale dokładnie umytej.
  • Zanim jajecznica się zetnie, dodaj do niej warzywa i mieszaj tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się położyły. Całość przypraw solą i pieprzem.

Gdy jajecznica będzie już gotowa, dodaj do niej pół łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oraz lekko wymieszaj. Tę potrawę należy podawać na ciepło.

Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić