Karolina Woźniak| 

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebujesz tylko 5 składników

11

Do wykonania prawdziwej carbonary nie potrzebujecie masy składników. Przygotowanie tego dania jest również bardzo proste.

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebujesz tylko 5 składników
Carbonara to klasyczne danie kuchni włoskiej (Getty Images, Portland Press Herald)

Do wykonania prawdziwej włoskiej carbonary potrzebujecie jedynie pancetty (podgardla), makaronu, jajek, pieprzu i sera. Czas jej przygotowania wynosi tyle, ile czas gotowania makaronu. Poniżej znajdziecie przepis na carbonarę dla 1 osoby.

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebne składniki:

  • 100 g pancetty
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • Ser (parmezan, grana padano)
  • 120 g spaghetti
  • Świeży pieprz

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Sposób przygotowania:

  • Spaghetti ugotuj al dente
  • W międzyczasie pancettę pokrój w kosteczkę
  • Rozgrzej patelnię i przeżuć na nią pokrojone mięso. Smaż przez ok. 6 minut co chwilę mieszając
  • W misce roztrzep całe jajko i jedno żółtko
  • Do miski wsyp starty ser i dodaj świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Gdy makaron będzie już al dente, przełóż go na patelnię do pancetty
  • Smaż całość przez ok. 2 minuty
  • Zdejmij patelnię z palnika i odczekaj chwilę. Składniki, które znajdują się na patelni, nie powinny być gorące
  • Zawartość miski przelej do patelni i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Gotową carbonarę posyp startym serem i zmielonym pieprzem

I gotowe. Bardzo ważne jest przelanie zawartości miski na patelnię, która nie jest gorąca - w przeciwnym razie jajko się zetnie i zamiast sosu będziemy mieć makaron z jajecznicą.

Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić