Wróć na
Karolina Woźniak
|

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebujesz tylko 5 składników

5
Podziel się

Do wykonania prawdziwej carbonary nie potrzebujecie masy składników. Przygotowanie tego dania jest również bardzo proste.

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebujesz tylko 5 składników
Carbonara to klasyczne danie kuchni włoskiej (Getty Images, Portland Press Herald)
bCZoTDVh

Do wykonania prawdziwej włoskiej carbonary potrzebujecie jedynie pancetty (podgardla), makaronu, jajek, pieprzu i sera. Czas jej przygotowania wynosi tyle, ile czas gotowania makaronu. Poniżej znajdziecie przepis na carbonarę dla 1 osoby.

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebne składniki:

  • 100 g pancetty
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • Ser (parmezan, grana padano)
  • 120 g spaghetti
  • Świeży pieprz
bCZoTDVj

Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Sposób przygotowania:

  • Spaghetti ugotuj al dente
  • W międzyczasie pancettę pokrój w kosteczkę
  • Rozgrzej patelnię i przeżuć na nią pokrojone mięso. Smaż przez ok. 6 minut co chwilę mieszając
  • W misce roztrzep całe jajko i jedno żółtko
  • Do miski wsyp starty ser i dodaj świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Gdy makaron będzie już al dente, przełóż go na patelnię do pancetty
  • Smaż całość przez ok. 2 minuty
  • Zdejmij patelnię z palnika i odczekaj chwilę. Składniki, które znajdują się na patelni, nie powinny być gorące
  • Zawartość miski przelej do patelni i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Gotową carbonarę posyp startym serem i zmielonym pieprzem

I gotowe. Bardzo ważne jest przelanie zawartości miski na patelnię, która nie jest gorąca - w przeciwnym razie jajko się zetnie i zamiast sosu będziemy mieć makaron z jajecznicą.

Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób

bCZoTDVK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
JKk
2 miesiące temu
Fspaniały pżepis napewno skożystam pozdrowienia dla autorki, ktura to spożądziła refelacja
Loukas78
2 miesiące temu
Po pierwsze, pancetta to nie podgardle. Po drugie, do carbonary używa się guanciale czyli podgardla. Po trzecie, nie parmezan czy grana, tylko pecorino. Po czwarte, oprócz włoskiej kuchni warto się zainteresować polską ortografią...
Bart
2 miesiące temu
A sol gdzie?
bCZoTDVL
FanMakaronów
2 miesiące temu
Pancetta to zamiennik dla guanciale(podgardla). Ale oryginalnie powinno używać się guanciale. Różnica jest wyczuwalna;)
Gadka
miesiąc temu
Albo jesteście normalni albo chcecie zaistniec żenada
Najnowsze komentarze (5)
Gadka
miesiąc temu
Albo jesteście normalni albo chcecie zaistniec żenada
Bart
2 miesiące temu
A sol gdzie?
Loukas78
2 miesiące temu
Po pierwsze, pancetta to nie podgardle. Po drugie, do carbonary używa się guanciale czyli podgardla. Po trzecie, nie parmezan czy grana, tylko pecorino. Po czwarte, oprócz włoskiej kuchni warto się zainteresować polską ortografią...
FanMakaronów
2 miesiące temu
Pancetta to zamiennik dla guanciale(podgardla). Ale oryginalnie powinno używać się guanciale. Różnica jest wyczuwalna;)
JKk
2 miesiące temu
Fspaniały pżepis napewno skożystam pozdrowienia dla autorki, ktura to spożądziła refelacja
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić