Przepis na szybkie i pyszne śniadanie. Tosty francuskie na słodko i na słono
Domowe tosty francuskie to bardzo łatwy sposób na przepyszne śniadanie, podwieczorek, deser lub zwykłą przekąskę. Czy zrobione na słodko, czy na słono zawsze smakują świetnie, a ich przygotowanie zajmie kilka minut.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Domowe tosty francuskie to świetny pomysł na szybkie i przepyszne danie. Wystarczy kilka składników i odrobina kreatywności, aby wyczarować smaczne śniadanie lub deser.
Czytaj także: Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek
Przepis na szybkie śniadanie - tosty francuskie. Składniki do wersji na słodko
- bułka paryska lub chałka
- 2 średnie jajka
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- dodatki wedle uznania: cynamon, owoce, krem czekoladowy lub słodki syrop
Przepis na szybkie śniadanie - tosty francuskie. Składniki do wersji na słono
- bułka paryska lub chleb tostowy
- 2 średnie jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- przyprawy: płaska łyżeczka ziół prowansalskich, po szczypcie soli i pieprzu
- dodatki wedle uznania: jajko sadzone, wędlina, ser, świeże warzywa.
Przepis na tosty francuskie. Sposób przygotowania
- przygotowujemy kilka kromek chleba lub bułki
- jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko
- w przypadku tostów francuskich na słodko do jajek dodajemy cukier i/lub cynamon
- w przypadku tostów francuskich na słono do jajek dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz
- rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej lub dodajemy masło
- obtaczamy chleb w jajku z dodatkami i układamy na rozgrzany tłuszcz
- smażymy z obu stron do momentu zarumienienia się pieczywa
- gotowe tosty francuskie dekorujemy ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.