Przez te błędy ogórki kiszone są mętne i gazują

Kiszonki są jednym z ulubionych przysmaków Polaków. W wielu polskich domach przepis na ogórki kiszone przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jednak czasem, podczas ich przygotowania, łatwo popełnić błędy, które mogą doprowadzić do mętności, gazowania, a w konsekwencji zepsucia całej partii. Oto najczęstsze błędy, które popełniasz.

cPrzez te błędy ogórki kiszone są mętne i gazują
Źródło zdjęć: © Pixabay
oprac.  NJA

Kiszone ogórki, choć często traktowane są jedynie jako dodatek do dań głównych, to w rzeczywistości pełnią rolę nie tylko smacznego akcentu, ale także dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Są one bogate w witaminy i minerały.

Przede wszystkim, kiszone ogórki są doskonałym źródłem witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Ponadto, zawierają witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia system odpornościowy.

Minerały takie jak potas, wapń i magnez, obecne w kiszonych ogórkach, pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, regulacji ciśnienia krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerwów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler zdradza przepis na idealną sałatkę jarzynową!

Dodatkowo, fermentacja, którą przechodzą ogórki podczas procesu kiszenia, wpływa pozytywnie na zdrowie jelit poprzez zwiększenie ilości korzystnych bakterii probiotycznych. Dzięki temu, kiszone ogórki mogą wspomagać trawienie i poprawiać ogólną kondycję układu pokarmowego.

Niestety, podczas ich przygotowania łatwo popełnić błędy, które mogą doprowadzić do mętności, gazowania, a w konsekwencji zepsucia całej partii.

Pięć błędów podczas kiszenia ogórków, których należy unikać

Pierwszym z nich jest zbyt duża ilość ogórków. Dlatego nie wypełniaj słoików po brzegi, aby gaz mógł swobodnie uchodzić. Drugim błędem jest stosowanie nieodpowiedniej soli. Sól jodowana lub z dodatkami może negatywnie wpłynąć na fermentację.

Kolejnym negatywnym czynnikiem jest ułożenie ogórków. Upewnij się, że wszystkie ogórki są ciasno ułożone i zanurzone w zalewie. Czwartym błędem są niedomyte słoiki. Pamiętaj, pozostałości brudu i bakterii mogą prowadzić do rozwoju pleśni. Ostatnim jest niewłaściwe przechowywanie. Zanotuj, wysoka temperatura lub wahania temperatury mogą zakłócić fermentację.

Co zrobić, gdy ogórki są mętne i gazują?

Normalne jest, że podczas otwierania słoika można zauważyć delikatne gazowanie. Jeśli jednak mętność jest silna, a gazowanie intensywne, może to oznaczać, że fermentacja nie przebiegła prawidłowo. Wtedy wyrzucić ogórki, aby uniknąć zatrucia.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 28.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 28.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Posiadłość robi wrażenie. Tu Trump przyjął Zełenskiego
Posiadłość robi wrażenie. Tu Trump przyjął Zełenskiego
Czesi policzyli. Tyle Polacy wydają na wakacje. "Zaskoczyła nas"
Czesi policzyli. Tyle Polacy wydają na wakacje. "Zaskoczyła nas"
Zabawa dzieci w Tatrach. Bulwersujące nagranie
Zabawa dzieci w Tatrach. Bulwersujące nagranie
Wyszedł ze szpitala i zniknął. Tajemnicze zaginięcie w Zgierzu
Wyszedł ze szpitala i zniknął. Tajemnicze zaginięcie w Zgierzu
Kuriozalna reklama w Rosji. Putin w roli św. Mikołaja
Kuriozalna reklama w Rosji. Putin w roli św. Mikołaja
Leśnicy pokazali jego zdjęcie. "To rzadkość"
Leśnicy pokazali jego zdjęcie. "To rzadkość"
Śnieg wraca do Polski. Początek 29 grudnia. "Totalny paraliż"
Śnieg wraca do Polski. Początek 29 grudnia. "Totalny paraliż"
Spotkanie Trump-Zełenski. Wiadomo, do kogo zadzwonią po rozmowie
Spotkanie Trump-Zełenski. Wiadomo, do kogo zadzwonią po rozmowie
Nagrali kierowcę BMW. Ledwo stał na nogach
Nagrali kierowcę BMW. Ledwo stał na nogach
Jechał trasą S7. Nagle taki widok. Zwolnił cały ruch
Jechał trasą S7. Nagle taki widok. Zwolnił cały ruch
Poniżali seniorkę w autobusie. To stało się na koniec
Poniżali seniorkę w autobusie. To stało się na koniec