Pomidor i ogórek nie idą w parze? Zdziwisz się. Wystarczy jeden składnik
Nie brakuje osób, które są wręcz przekonane, że trzeba unikać łączenia ogórków z pomidorami. Od lat krążą doniesienia, że w parze te warzywa stają się totalnie bezwartościowe. Czy faktycznie tak jest? Rozwiewamy wątpliwości.
Na wstępie warto zaznaczyć, że ci, którzy unikają łączenia pomidorów z ogórkami, mają trochę racji. Fakty są bowiem takie, że przez świeże ogórki tracimy witaminę C. Dlaczego tak się dzieje?
Całe to dietetyczne zamieszanie zawdzięczamy zawartej w ogórku askorbinazie. To związek z grupy enzymów utleniających, który "zabija" witaminę C. Enzym uwalnia się z ogórków, gdy je kroimy, siekamy itp. Zasadniczo jednak ostrzeżenia, że stracimy ważną witaminę w sałatce, to strachy na lachy. Enzym ten szybko rozkłada się w naszym przewodzie pokarmowym i traci niszczycielską moc - tłumaczy poradnikzdrowie.pl.
Świeże ogórki mogą teoretycznie narobić naprawdę sporo szkód, zanim pomidory trafią do naszych ust. Na szczęście istnieje patent na to, by chronić witaminę C od razu przy komponowaniu sałatki!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hotelarze mają na co narzekać. "Trudny sezon"
Na czym polega to rozwiązanie? Aby zmniejszyć efekt askorbinazy, należy dodać do potrawy sok z cytryny, limonki lub ocet balsamiczny. Wdrażając w życie taką sztuczkę, możemy być spokojni o zachowanie wartości odżywczych np. sałatki.
Ekspertka ostrzega
Głos w sprawie "zakazanego połączenia" świeżych ogórków i pomidorów zabrała Beata Jabłonowska-Lietz, specjalistka poradnictwa dietetycznego i psychodietetyki w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej.
Skupiając się zanadto na "zakazanym" połączeniu pomidora i ogórka, możemy wyrządzić sobie więcej krzywdy niż pożytku - podkreśliła, cytowana przez poradnikzdrowie.pl.
Czytaj także: Motorówką wbił się w łódź i zabił płynącą nią kobietę. "Cały czas był rozproszony przez telefon"
Warto wspomnieć, że w witaminę C obfituje również papryka czy też jarmuż. Czy tych produktów także nie można łączyć z ogórkami?
Witaminę C tracimy z jej bogatych źródeł (choćby truskawek, porzeczek, cytrusów, brukselki) w wyniku gotowania, działania promieni słonecznych, ale nawet działania powietrza atmosferycznego. Czy w takim razie przestaniemy jeść warzywa i owoce? Zdecydowanie lepiej jeść ich więcej i cieszyć się zachowaną częścią witaminy - podsumowuje wspomniany portal.