Sałatka szwabska z mortadeli według Magdy Gessler. To był prawdziwy hit ''Kuchennych Rewolucji''!
Nie przepadasz za mortadelą? Dzięki temu przepisowi na sałatkę szwabską z mortadeli może się to zmienić! Sałatka przyrządzona według receptury Magdy Gessler podbija serca (i żołądki) klientów restauracji, które przeszły ''Kuchenne Rewolucje''. Jak ją przygotować?
Jeśli oglądałeś choć jeden odcinek ''Kuchennych Rewolucji'', z pewnością kojarzysz moment, w którym goście zaproszeni na kolację zachwalają to, co wyszło spod ręki Magdy Gessler i współpracujących z nią kucharzy.
Czasem można odnieść wrażenie, że goście chwalą dania z grzeczności. Ale gdy na stole pojawia się sałatka szwabska z mortadeli z przepisu Magdy Gessler, pozytywne recenzje same cisną się na usta. Sałatka okazała się prawdziwym hitem w restauracjach, które są już po ''Kuchennych Rewolucjach''. Czy sprawdzi się również na Twoim stole?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Większość osób, które zamawiają jedzenie nie interesuje się skąd ono przyjeżdża. Tego nie biorą pod uwagę
Sałatka szwabska z mortadeli — składniki:
- 350 g mortadeli,
- dwa pomidory,
- 100 g białej cebuli czosnkowej,
- korniszony (wedle uznania),
- papryka konserwowa (wedle uznania),
- szczypiorek (wedle uznania),
- ząbek czosnku,
- cztery łyżki musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Nie przepadasz za mortadelą? Mimo wszystko warto dać jej szansę, ponieważ w tym wydaniu smakuje naprawdę wyśmienicie!
Sałatka szwabska z mortadeli — sposób przyrządzenia:
Nie masz doświadczenia w kuchni? Przygotowanie tej sałatki jest proste i niezbyt czasochłonne.
- Cebulę należy pokroić w piórka, a następnie posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by puściła sok. Dzięki temu pozbędziemy się jej gorzkiego smaku.
- Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w drobne paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
- W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowywania sosu. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy.
I gotowe! Na koniec najlepiej odstawić sałatkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.