Sałatka szwabska z mortadeli według Magdy Gessler. To był prawdziwy hit ''Kuchennych Rewolucji''!

1

Nie przepadasz za mortadelą? Dzięki temu przepisowi na sałatkę szwabską z mortadeli może się to zmienić! Sałatka przyrządzona według receptury Magdy Gessler podbija serca (i żołądki) klientów restauracji, które przeszły ''Kuchenne Rewolucje''. Jak ją przygotować?

Sałatka szwabska z mortadeli według Magdy Gessler. To był prawdziwy hit ''Kuchennych Rewolucji''!
Sałatka szwabska z mortadelą (Adobe Stock, Kauê Luz)

Jeśli oglądałeś choć jeden odcinek ''Kuchennych Rewolucji'', z pewnością kojarzysz moment, w którym goście zaproszeni na kolację zachwalają to, co wyszło spod ręki Magdy Gessler i współpracujących z nią kucharzy.

Czasem można odnieść wrażenie, że goście chwalą dania z grzeczności. Ale gdy na stole pojawia się sałatka szwabska z mortadeli z przepisu Magdy Gessler, pozytywne recenzje same cisną się na usta. Sałatka okazała się prawdziwym hitem w restauracjach, które są już po ''Kuchennych Rewolucjach''. Czy sprawdzi się również na Twoim stole?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Większość osób, które zamawiają jedzenie nie interesuje się skąd ono przyjeżdża. Tego nie biorą pod uwagę

Sałatka szwabska z mortadeli — składniki:

  • 350 g mortadeli,
  • dwa pomidory,
  • 100 g białej cebuli czosnkowej,
  • korniszony (wedle uznania),
  • papryka konserwowa (wedle uznania),
  • szczypiorek (wedle uznania),
  • ząbek czosnku,
  • cztery łyżki musztardy,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • dwie łyżki oliwy,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Nie przepadasz za mortadelą? Mimo wszystko warto dać jej szansę, ponieważ w tym wydaniu smakuje naprawdę wyśmienicie!

Sałatka szwabska z mortadeli — sposób przyrządzenia:

Nie masz doświadczenia w kuchni? Przygotowanie tej sałatki jest proste i niezbyt czasochłonne.

  1. Cebulę należy pokroić w piórka, a następnie posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, by puściła sok. Dzięki temu pozbędziemy się jej gorzkiego smaku.
  2. Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę, a mortadelę w drobne paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
  3. W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowywania sosu. Łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny, oliwę, cukier, sól i pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy.

I gotowe! Na koniec najlepiej odstawić sałatkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić