Sekretny przepis Ani z "Rolnik szuka żony". Wyśmienity chlebek czosnkowy

10

Ania Bardowska to uczestniczka telewizyjnego show "Rolnik szuka żony". W programie poznała męża i ojca swoich dzieci. Oprócz tego, zyskała popularność w sieci. Dziś dzieli się z internautami swoimi patentami na prowadzenie domu. Zdradziła również sposób na wyśmienity chlebek czosnkowy. Sekretny przepis Ani Bardowskiej błyskawicznie podbije podniebienia.

Sekretny przepis Ani z "Rolnik szuka żony". Wyśmienity chlebek czosnkowy
Sekretny przepis Ani z "Rolnik szuka żony". Wyśmienity chlebek czosnkowy (Instagram, Pixabay, @ania.bardowska)

Ania Bardowska zebrała na Instagramie już ponad 260 tys. obserwacji. Oprócz życia prywatnego, w sieci pokazuje fanom zdjęcia swoich wypieków czy innych dań, które regularnie serwuje rodzinie. Jednym z przepisów, którym podzieliła się uczestniczka programu "Rolnik szuka żony", jest ten na wyśmienity chlebek czosnkowy.

Sekretny przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony" wykonasz ekspresowo. Najdłuższą częścią całych przygotowań jest wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Mimo to, warto skusić się na smakowite pieczywo z kilkoma dodatkami. Chlebek czosnkowy wygląda zjawiskowo, a do tego smakuje naprawdę dobrze.

Przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej. Lista składników

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży (świeżych)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 75 g oleju


Składniki na masło czosnkowe:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej. Sposób przygotowania

  • w oddzielnym naczyniu przygotuj ciasto
  • aby to zrobić wymieszaj sypkie składniki i olej
  • drożdże rozpuść w wodzie z cukrem
  • dodaj do mąki
  • wyrabiaj ciasto za pomocą specjalnego miksera lub ręcznie
  • odstaw do wyrośnięcia
  • w innej miseczce przygotuj masło czosnkowe
  • dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek
  • dodaj sól, suszone zioła i pokrojoną drobno pietruszkę
  • odstaw na bok
  • gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski na blat oprószony mąką
  • rozwałkuj ciasto i pokrój je na w paski
  • każdy pasek posmaruj miękkim masłem
  • następnie przejdź do składania pasków, jakby miała powstać z nich harmonijka, układaj je pionowo, postawione obok siebie w blaszce wyłożonej papierem
  • następnie włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika w trybie góra-dół

Piecz 20-25 minut i gotowe!

Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić