Sekretny przepis Ani z "Rolnik szuka żony". Wyśmienity chlebek czosnkowy
Ania Bardowska to uczestniczka telewizyjnego show "Rolnik szuka żony". W programie poznała męża i ojca swoich dzieci. Oprócz tego, zyskała popularność w sieci. Dziś dzieli się z internautami swoimi patentami na prowadzenie domu. Zdradziła również sposób na wyśmienity chlebek czosnkowy. Sekretny przepis Ani Bardowskiej błyskawicznie podbije podniebienia.
Ania Bardowska zebrała na Instagramie już ponad 260 tys. obserwacji. Oprócz życia prywatnego, w sieci pokazuje fanom zdjęcia swoich wypieków czy innych dań, które regularnie serwuje rodzinie. Jednym z przepisów, którym podzieliła się uczestniczka programu "Rolnik szuka żony", jest ten na wyśmienity chlebek czosnkowy.
Czytaj także: Królewskie śniadanie. Tę kanapkę pokochały miliony ludzi
Sekretny przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony" wykonasz ekspresowo. Najdłuższą częścią całych przygotowań jest wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Mimo to, warto skusić się na smakowite pieczywo z kilkoma dodatkami. Chlebek czosnkowy wygląda zjawiskowo, a do tego smakuje naprawdę dobrze.
Przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej. Lista składników
Składniki na ciasto:
- 900 g mąki pszennej
- 100 g drożdży (świeżych)
- 2 szklanki letniej wody
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 75 g oleju
Składniki na masło czosnkowe:
- 1 kostka miękkiego masła
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis na chlebek czosnkowy Ani Bardowskiej. Sposób przygotowania
- w oddzielnym naczyniu przygotuj ciasto
- aby to zrobić wymieszaj sypkie składniki i olej
- drożdże rozpuść w wodzie z cukrem
- dodaj do mąki
- wyrabiaj ciasto za pomocą specjalnego miksera lub ręcznie
- odstaw do wyrośnięcia
- w innej miseczce przygotuj masło czosnkowe
- dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek
- dodaj sól, suszone zioła i pokrojoną drobno pietruszkę
- odstaw na bok
- gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski na blat oprószony mąką
- rozwałkuj ciasto i pokrój je na w paski
- każdy pasek posmaruj miękkim masłem
- następnie przejdź do składania pasków, jakby miała powstać z nich harmonijka, układaj je pionowo, postawione obok siebie w blaszce wyłożonej papierem
- następnie włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika w trybie góra-dół
Piecz 20-25 minut i gotowe!
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz