Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami. Najłatwiejszy przepis

Wigilijne łazanki z kapustą to tradycja świąteczna, w której nie używa się mięsa. Sprawdź, jak łatwo i smacznie przygotować to klasyczne danie w wersji postnej.

Jak zrobić łazanki?Jak zrobić łazanki?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Łazanki to danie, które na stałe wpisało się w tradycję polskich Wigilii. W tej wersji przygotowywane są bez dodatku mięsa, co czyni je idealnym daniem podczas postu. Historia łazanek sięga czasów królowej Bony, kiedy to makarony weszły do polskiej kuchni w zmienionej formie, dostosowanej do miejscowych smaków i składników.

Jak Katarzynki to tylko te ciasteczka. Zrobią też furorę na świątecznym stole

Jak przygotować wigilijne łazanki z kapustą?

Przygotowanie wigilijnych łazanek z kapustą jest proste i nie wymaga wielu składników. Oto, co będziesz potrzebować:

  • 400 g makaronu łazanki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz
  • Szczypta majeranku

Przygotowanie łazanek zacznij od namoczenia garści suszonych grzybów w ciepłej wodzie – najlepiej na około 30 minut – aby były miękkie i gotowe do dalszego użycia. W tym czasie możemy zająć się kiszoną kapustą. Gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Ważne jest, aby gotować kapustę do momentu, aż stanie się miękka.

Kiedy kapusta jest już gotowa, przechodzimy do przygotowania grzybów i cebuli. Grzyby, po namoczeniu, siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę również drobno kroimy, a następnie oba składniki podsmażamy na maśle, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru.

Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy je z ugotowanym makaronem łazanki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby smaki dobrze się połączyły, a potrawa nabrała jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

Wigilijne łazanki z kapustą są nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu, co czyni je idealnym daniem na świąteczny stół. Najlepiej podawać ja na ciepło. Aby urozmaicić danie, można udekorować je koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Śmiertelny wypadek na Orlej Perci. Nie żyje 20-latek. Podróżował samotnie
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Powódź zabrała im dojazd do domu. "Gmina nie ma możliwości odbudowania"
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Zmarła 37-letnia ofiara pożaru w Gęsi. Osierociła 15-letniego syna
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Skandaliczne słowa Trumpa po śmierci Reinera. "Doprowadzał ludzi do szaleństwa"
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Ukraińskie drony w akcji. Rosyjski okręt podwodny nie miał szans
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Młody Jezus bez brody. Odkrycie archeologów zadziwia
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu