Tanie ciasto z owocami do niedzielnej kawy. Wystarczy kilka prostych składników!
Gdy inflacja szaleje, szukamy sposobu na osłodzenie sobie życia. Sęk w tym, że kosmiczne ceny doskwierają także łasuchom. A gdyby tak upiec ''ciasto inflacyjne'' z kilku prostych składników? Z przepisem na tanie ciasto z owocami poradzą sobie nawet osoby, które ''nie mają ręki'' do wypieków.
Masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, ale do cukierni daleko? Spokojnie — przygotowanie tego ciasta zajmie tyle, co wyprawa do cukierni. Co więcej, pozwoli zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze.
Przepis (za haps.pl) jest prosty i nie wymaga zbyt wiele pracy ani specjalnych umiejętności. W dodatku wystarczy, że wykorzystasz kilka składników, które z pewnością masz już w kuchni.
Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. Dodalibyśmy też, że smak tkwi w prostocie. Dzięki temu przepisowi, przy minimalnym wysiłku osiągniesz maksimum smaku! Ciasto jest pyszne i puszyste jak chmurka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krem szparagowy
Tanie ciasto z owocami — składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500)
- 1 szklanka kefiru
- ok. 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- do ciasta dodajemy ulubione owoce. Mogą być też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić. Jeśli nie masz owoców lub za nimi nie przepadasz, zamiast nich możesz wykorzystać kleksy marmolady.
- jeśli chcesz, dla urozmaicenia smaku możesz dodać do ciasta łyżkę ciemnego kakao.
Tanie ciasto z owocami — wykonanie:
- Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, wyjmij składniki z lodówki. Powinny nabrać temperatury pokojowej.
- Zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Przygotuj drugą miskę. Wbij do niej jajka, dodaj kefir, olej, cukier oraz cukier puder. Całość energicznie utrzyj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- W kolejnym kroku do przygotowanej masy partiami dodawaj mąkę i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Pamiętaj, że ''co za dużo, to niezdrowo'', a zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, iż straci ono swoją puszystość!
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, następnie przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce (jeśli chcesz, możesz je także wcisnąć w ciasto).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja grzania góra-dół). Ciasto piecz przez ok. 40-45 minut (lub do suchego patyczka).
I gotowe! Po upieczeniu i ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto doskonale się sprawdzi, gdy masz ochotę na ''małe co nieco'' lub chcesz sprawnie wyczarować coś do niedzielnej kawy.