Tanie ciasto z owocami do niedzielnej kawy. Wystarczy kilka prostych składników!

3

Gdy inflacja szaleje, szukamy sposobu na osłodzenie sobie życia. Sęk w tym, że kosmiczne ceny doskwierają także łasuchom. A gdyby tak upiec ''ciasto inflacyjne'' z kilku prostych składników? Z przepisem na tanie ciasto z owocami poradzą sobie nawet osoby, które ''nie mają ręki'' do wypieków.

Tanie ciasto z owocami do niedzielnej kawy. Wystarczy kilka prostych składników!
Proste ciasto z owocami z kilku składników (Pixabay, ilegalni)

Masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, ale do cukierni daleko? Spokojnie — przygotowanie tego ciasta zajmie tyle, co wyprawa do cukierni. Co więcej, pozwoli zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze.

Przepis (za haps.pl) jest prosty i nie wymaga zbyt wiele pracy ani specjalnych umiejętności. W dodatku wystarczy, że wykorzystasz kilka składników, które z pewnością masz już w kuchni.

Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. Dodalibyśmy też, że smak tkwi w prostocie. Dzięki temu przepisowi, przy minimalnym wysiłku osiągniesz maksimum smaku! Ciasto jest pyszne i puszyste jak chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Krem szparagowy

Tanie ciasto z owocami — składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 szklanka kefiru

  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • do ciasta dodajemy ulubione owoce. Mogą być też mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić. Jeśli nie masz owoców lub za nimi nie przepadasz, zamiast nich możesz wykorzystać kleksy marmolady.
  • jeśli chcesz, dla urozmaicenia smaku możesz dodać do ciasta łyżkę ciemnego kakao.

Tanie ciasto z owocami — wykonanie:

  1. Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, wyjmij składniki z lodówki. Powinny nabrać temperatury pokojowej.
  2. Zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  3. Przygotuj drugą miskę. Wbij do niej jajka, dodaj kefir, olej, cukier oraz cukier puder. Całość energicznie utrzyj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. W kolejnym kroku do przygotowanej masy partiami dodawaj mąkę i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Pamiętaj, że ''co za dużo, to niezdrowo'', a zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, iż straci ono swoją puszystość!
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, następnie przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce (jeśli chcesz, możesz je także wcisnąć w ciasto).
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja grzania góra-dół). Ciasto piecz przez ok. 40-45 minut (lub do suchego patyczka).

I gotowe! Po upieczeniu i ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto doskonale się sprawdzi, gdy masz ochotę na ''małe co nieco'' lub chcesz sprawnie wyczarować coś do niedzielnej kawy.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić