Wegański żurek. Bez kiełbasy, bez jajka, a wciąż smaczny

6

Ci, którzy wybrali dietę roślinną, wcale nie muszą rezygnować z kultowych polskich potraw. Doskonałym przykładem jest żurek. W wegańskiej wersji wciąż smakuje doskonale!

Wegański żurek. Bez kiełbasy, bez jajka, a wciąż smaczny
Wegański żurek. (YouTube)

Fani kuchni tradycyjnej mogą przeżyć teraz mały szok, ale uwaga - wegański żurek może być dobry! I sprawdziliśmy to na własnej skórze. Także jeśli wybrałeś roślinną stronę mocy w Wielkanoc nie musisz rezygnować z największej gwiazdy - żurku.

Wegański żurek. Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 i 1/2 szklanki zakwasu do żuru
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • biała kiełbaska wegańska do podania
  • 5 ziemniaków
  • olej

Wegański żurek. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umyj i odsącz z nich wodę
  • Natrzyj je olejem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem
  • Piecz ok 30 min. w temp. 200 stopni
  • Grzyby suszone zalej gorącą wodą, namocz i pokrój w paski, wrzuć do bulionu
  • Do bulionu podgrzanego na małym ogniu powoli wlewaj zakwas
  • Dodaj chrzan, majeranek, sól, pieprz
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami i podsmażoną wegańską kiełbaską
Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić