Wigilijne racuchy. Deser idealny na Boże Narodzenie
Na wielu stołach wigilijnych w Polsce nie może zabraknąć racuchów. To bardzo smaczny, prosty i postny deser.
Źródło zdjęć: © Pixabay
W całej Polsce różnie obchodzi się święta Bożego Narodzenia. Także na stołach wigilijnych potrawy są bardzo urozmaicone. Niektórzy przyrządzają racuchy, które są doskonałym, postnym deserem.
Czytaj także: Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Racuchy wigilijne. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli do smażenia: olej lniany
Racuchy wigilijne. Sposób przygotowania:
- pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce
- przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj resztę mleka i delikatnie wyrób
- do mąki dodaj zaczyn, jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia
- rozgrzej olej na patelni
- nakładaj po łyżce ciasta i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor
- podawaj posypane cukrem pudrem.
Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Źródło artykułu: o2pl