Wigilijne racuchy. Deser idealny na Boże Narodzenie

54

Na wielu stołach wigilijnych w Polsce nie może zabraknąć racuchów. To bardzo smaczny, prosty i postny deser.

Wigilijne racuchy. Deser idealny na Boże Narodzenie
Racuchy wigilijne (Pixabay)

W całej Polsce różnie obchodzi się święta Bożego Narodzenia. Także na stołach wigilijnych potrawy są bardzo urozmaicone. Niektórzy przyrządzają racuchy, które są doskonałym, postnym deserem.

Racuchy wigilijne. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli do smażenia: olej lniany

Racuchy wigilijne. Sposób przygotowania:

  • pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstaw na ok. 20 minut w ciepłe miejsce
  • przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj resztę mleka i delikatnie wyrób
  • do mąki dodaj zaczyn, jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia
  • rozgrzej olej na patelni
  • nakładaj po łyżce ciasta i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor
  • podawaj posypane cukrem pudrem.
Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić