Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler

18
Podziel się:

Z Bożym Narodzeniem najczęściej kojarzy się barszcz czerwony. Jednak na wielu wigilijnych stołach zamiast barszczu gości zupa grzybowa. Jak ją przygotować? Idealnym przepisem podzieliła się Magda Gessler.

Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler.

Zupa grzybowa to jedna z potraw, która u wielu Polaków jest obowiązkowa w Wigilię. Przyrządza się ją z bulionu warzywnego oraz aromatycznych grzybów. Bardzo ważne, aby grzyby były dobrze wymoczone - niektórzy zalecają, aby zostawić je wodzie na całą noc.

Wigilijna zupa grzybowa. Potrzebne składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów (wymoczone przez kilka godzin)
  • 1 seler 2 por
  • 3 marchewki
  • 1/4 kapusty
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Wigilijna zupa grzybowa. Sposób przygotowania:

  • pokrój grzyby w paseczki
  • warzywa obierz i drobno pokrój
  • cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, w garnku
  • do garnka dołóż grzyby oraz pokrojone warzywa
  • zalej całość bulionem i dodaj wodę z moczenia grzybów
  • gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie
  • dopraw solą i pieprzem do smaku
Zobacz także: Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Pankracy
5 miesięcy temu
Jak sobie nawarzyła to niech sama to zje. Nie popieram tego przepisu.
cziłala
5 miesięcy temu
muszę koniecznie zamówić tą potrawę w jej knajpie, zapłacę nawet 150zł za talerz tej zupy, a co, stać mnie, jeszcze tylko słit focia i fejsik, będą pękać z zazdrości
TwójSYN
5 miesięcy temu
Mamo, to już prawie 3 lata kiedy odeszłaś w chorobie. Chciałbym żebyś wiedziała że najlepsze potrawy świąteczne zawsze przygotowywałaś właśnie Ty. Dziękuje Ci za wszystko
Smakosz
6 miesięcy temu
Jakiekolwiek warzywa do zupy grzybowej to profanacja!
Mjmm
6 miesięcy temu
Jezus jak ja tej baby nie cierpię.
Widmo7
6 miesięcy temu
A od kiedy to do zupy grzybowej dajemy kapuste ???? ta lolita chyba oszalala .........kapusta jest bardzo mocnym aromatem , ktora zabilaby cudenko smak grzybow , moja babka by ja zbanowala na Syberie do konca zycia za taki przepis
Tadam
6 miesięcy temu
Lepiej niech sobie ogarnie ten syf w swoim piekarniku w kuchni którą prowadzi. Nie przeszło by mi z tego syfu nic przez gardło. Wstyd!!!
Romek
6 miesięcy temu
Kiedyś przez przypadek widziałem w telewizji, jak to co było ugotowane w garnku wylewała do wiadra. Czyli lepiej nie ryzykować jej przepisów.
karwiczanin
6 miesięcy temu
to ile za ten przepis ? 500 , 1000 , 10 000 tys dostała ? lepszą gotuję
gość
6 miesięcy temu
Ona jest żywą antyreklamą tego, co pichci....
LLLLLLL
6 miesięcy temu
Jak z taką czupryną, to musi być droga.
Ika
6 miesięcy temu
Zdjęcie zupy z pieczarkami na wierzchu!!!! Ale u Gessler ze 30 dychy trzeba zapłacić. Dlaczego przekłamujecie prawdę. Z tych składników tego na zdjęciu nie otrzymamy!!!!
Tedi 007
6 miesięcy temu
Tylko ona się liczy tak wygląda ten kraj
Saper
6 miesięcy temu
Baba nie ma pojęcia ani dobrego smaku.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić