aktualizacja 

Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler

29

Z Bożym Narodzeniem najczęściej kojarzy się barszcz czerwony. Jednak na wielu wigilijnych stołach zamiast barszczu gości zupa grzybowa. Jak ją przygotować? Idealnym przepisem podzieliła się Magda Gessler.

Wigilijna zupa grzybowa. Przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa z przepisu Magdy Gessler.

Zupa grzybowa to jedna z potraw, która u wielu Polaków jest obowiązkowa w Wigilię. Przyrządza się ją z bulionu warzywnego oraz aromatycznych grzybów. Bardzo ważne, aby grzyby były dobrze wymoczone - niektórzy zalecają, aby zostawić je wodzie na całą noc.

Wigilijna zupa grzybowa. Potrzebne składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów (wymoczone przez kilka godzin)
  • 1 seler 2 por
  • 3 marchewki
  • 1/4 kapusty
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Wigilijna zupa grzybowa. Sposób przygotowania:

  • pokrój grzyby w paseczki
  • warzywa obierz i drobno pokrój
  • cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, w garnku
  • do garnka dołóż grzyby oraz pokrojone warzywa
  • zalej całość bulionem i dodaj wodę z moczenia grzybów
  • gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie
  • dopraw solą i pieprzem do smaku
Zobacz także: Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić