aktualizacja 

Wystarczy jeden składnik. Przepis na zawsze chrupiące krążki cebulowe

3

Krążki cebulowe to prosta przekąska, która sprawia jedną trudność. Nie zawsze wychodzą tak chrupiące, jakbyśmy tego chcieli. Mamy banalny wręcz sposób na ten problem.

Wystarczy jeden składnik. Przepis na zawsze chrupiące krążki cebulowe
Krążki cebulowe (Pixabay)

Krążki cebulowe to genialna przekąska. Pyszne same w sobie, doskonałe jako dodatek do burgerów czy mięs. Łączą się z większością sosów, a i bez nich będą smaczne. Problemem krążków jest to, że nie zawsze wychodzą chrupiące. Mam y jednak na to sposób. Przed smażeniem wymocz je w przegotowanej wodzie z solą, a do masy, w której będziesz panierować cebulę, dodaj gazowaną wodę lub piwo.

Przepis na chrupiące krążki cebulowe. Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 g bułki tartej
  • 250 ml zimnej wody gazowanej
  • olej do smażenia

Przepis na chrupiące krążki cebulowe. Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, podziel na krążki
  • W większej miski wlej wodę z kranu, wsyp łyżeczkę soli i zamieszaj, włóż tam krążki cebulowe na 20 min
  • Mąkę wymieszaj z zimną wodą gazowaną lub piwem, dodaj łyżeczkę soli, zmiksuj
  • Krążki cebulowe włóż do miski z mączną masą
  • W oddzielnej misce przygotuj bułkę tartą
  • Krążki wyciągaj z masy i obtaczaj w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzej olej tak, by pokrył krążki w całości
  • Smaż do uzyskania złotego koloru
  • Przed podaniem odłóż krążki na papier ręcznikowy, by odsączyć olej
Zobacz także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić