Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|

Zapomnij o sklepowym. Przepis na majonez Roberta Makłowicza

44
Podziel się:

Dyskusja o tym, który majonez jest "tym jedynym", wybucha zwłaszcza przed świętami Wielkiej Nocy. Zapomnij o sklepowych sosach na dobre i sprawdź domowy przepis na majonez Roberta Makłowicza!

Zapomnij o sklepowym. Przepis na majonez Roberta Makłowicza
Kielecki czy Winiary? Zapomnij o nich! Przepis na majonez Roberta Makłowicza (AKPA, Unsplash, Piętka Mieszko, Sara Cervera)

Przepis na majonez Roberta Makłowicza może odmienić twoje życie na dobre! Mistrz kuchni przybywa na ratunek z przepisem na nieodłączny dodatek do tradycyjnych polskich dań. Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto przetestować w kuchni coś zupełnie nowego i skusić się na majonez Roberta Makłowicza. Kucharz sam przyznaje, że w święta odstawia sklepowe specjały:

W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe! - zdradził Onetowi.

Przepis na majonez Roberta Makłowicza - lista składników:

  • 2 żółtka
  • odrobina octu winnego (estragonowego)
  • 2 szklanki oleju
  • biały pieprz
  • sól

Przepis na majonez Roberta Makłowicza - sposób przygotowania:

  • do miski wlać żółtka
  • dodać ocet, sól i biały pierz
  • dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką
  • powoli dolewać olej, strumień musi być mały, by sos się nie zważył
  • dokładnie ucierać i gotowe!

Jeśli jednak coś pójdzie nie tak i okaże się, że dolaliśmy zbyt dużo oleju, warto mieć w zanadrzu jeszcze jedno żółtko lub gorącą wodę. Pierwszy sposób na uratowanie majonezu to dolanie odrobiny wody i szybkie mieszanie. Drugi to dodanie roztrzepanego żółtka i zmiksowanie wszystkiego na gładką masę.

Zobacz także: Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(44)
Kiks
4 miesiące temu
Makłowicz niech lepiej nie udziela takich rad - gość utknął na etapie kamienia łupanego i nie idzie z postępem!
Jan
4 miesiące temu
Panie Makłowicz,jak zrobić znakomity majonez niech pan się uczy od Białut.
Kris
4 miesiące temu
Od kiedy zaczął politykować stał sie dla mnie idiotą.
Dzidziamaksia
4 miesiące temu
Ktokolwiek widział, jak jest robiony majonez to nigdy nie kupi zadnego. sklepowego świństwa.
borg
4 miesiące temu
Przestańcie robić wodę z mózgów! Kupowałem w sklepie i kupować będę! Jak ktoś chce kręcić tę mamałygę to niech kręci w medialnej ekstazie!
grammnazi
4 miesiące temu
"by sos się nie zważył" Uczeni dziennikarze, sos w takiej sytuacji najwyżej się WARZY...
123
4 miesiące temu
Ten pan kiedyś powiedział z kpiną, że „…polska kuchnia, jaka polska kuchnia, nie ma polskiej kuchni…”. Od tamtej pory ten gość dla mnie nie istnieje.
Marcin z Wars...
5 miesięcy temu
Maklowicz to tylko zapowiadacz telewizyjny i nic więcej.Nie wartym uwagi .Nie oglądam go już. Moja prywatna opinia.Dziekuje.
a co na to
5 miesięcy temu
"Rączka gotuje"..???
hmmm !
5 miesięcy temu
może ten majonez Makłowicza bez musztardy jest dobry..nie wiem,obym po degustacji nie wyglądał tak jak on na zdjęciu !!!
seryjo
5 miesięcy temu
Litera Z jest fajna.
Wicek
5 miesięcy temu
Już nigdy nie kupię majonezu kieleckiego.
mała
5 miesięcy temu
Kto pisze te teksty? Majonez może się "zwarzyć" a nie "zważyć". Zważyć można pół kilo kiełbasy. Zatrudnijcie mnie - nie robię błędów ortograficznych !
Joozio Bonk
5 miesięcy temu
Kacapskie przepisy Gezler z domu tow. Ikonowitz. i majonezy drugiego kacapa Makłowitza. Też żydokomuna jak Madzia i kamanda z TVN. Oboje gwiazdorów to dzieci ZSRR.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić