Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Zajadały się nimi nasze mamy i babcie. Przepis na "PRL-ki"

12
Podziel się:

Za PRL-u brakowało wszystkiego. Trzeba więc było sobie jakoś radzić. Hitem tamtych czasów stały się składające się raptem z trzech składników ciasteczka, tzw. "PRL-ki". Czas odświeżyć ten przepis i przypomnieć sobie tamte czasy!

Zajadały się nimi nasze mamy i babcie. Przepis na "PRL-ki"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Choć te czasy mamy już dawno za sobą, smaki PRL-u z wieloma z nas zostaną już na zawsze. "PRL-ki" to słodkie, proste, kruche ciasteczka, które udowadniają, że nie trzeba godzin spędzonych w kuchni czy wyszukanych składników, by wyczarować coś pysznego.

"PRL-ki". Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 250 g sera białego
  • Cukier biały i trzcinowy do posypania (opcjonalnie)
  • 1 białko (opcjonalnie)

"PRL-ki". Wykonanie:

  • Składniki na ciastka zagnieć razem aż do uzyskania jędrnego ciasta.
  • Całość ułóż w misce i schłodź przez 40 minut w lodówce.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.
  • Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka smaruj rozbełtanym białkiem i posypuj cukrem.
  • Piecz 15-20 minut w 180 stopniach bądź do uzyskania złotego koloru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Baśka
3 miesiące temu
Niczego nie brakowało! Słodycze były bardzo dobre, od irysów,w tym sezamowych, tofi, filutki, kukułki, raczki po czekoladowe cukirki, praliny, czekolady - pycha! Były też smaczne "wiewiórki" sezamowe... Były groszki, fasolki, echchch.. Teraz są jakieś plastikowe, nie do jedzenia!
Lotta
3 miesiące temu
Ciasteczka serowe tylko na maśle
Julka
3 miesiące temu
Proszę nie dawać margaryny tylko najprawdziwsze masło !!! I w oryginalnym przepisie też jest masło!
Majka
3 miesiące temu
W notesie mojej cudownej Mamy znalazlam przepis na ciastka z prl.. Kg maki, 0, 5 kg masla, 10 zoltek, szklanka cukru,skorka z cytryny proszek do pieczenia. Byly pyszne.
Gibson
3 miesiące temu
Po co sięgać wstecz, do prl. Mamy nowy skład i nowy ład. Żyje się super niż w 2014
Ale...
3 miesiące temu
W dzisiejszym programie ....🤣
222
3 miesiące temu
Nie pozna tego smaku nikt kto nie przeżył tych lat. Ciężko było, bardzo ciężko. Wszystko się zdobywało. Bareja świetnie oddaje tą rzeczywistość. My emeryci czujemy ten klimat. Młodzi, jak obcokrajowcy nie czują, nie rozumieją tego. To w normalnych warunkach wydarzyć się nie mogło. A JEDNAK BYŁO!!!!! Kurde, nie do uwierzenia. Przeszliśmy przez ten koszmar? Chyba tak! ŻYJEMY.
hmm
3 miesiące temu
ciastka znam ale w życiu takiej nazwy nie słyszałam
gaja
3 miesiące temu
Moja Babcinka piekla ale byly tam jajka i soda i wykrawalo sie szklanka polksiezyce potem zoltkiem smarowala i cukrem posypala lecz przepisu nie zostawila bo miala wage w swoich palcach i w glowie dziwie sie nieraz sama z siebie miodowniki serniki makowniki Kochana Moja brak mi JEJ...
babcia
3 miesiące temu
piekłam w peerelu... nie chłodziłam, nie posypywałam cukrem (szkoda było cukru). Ciasteczka są smaczne, tylko, że ja urywałam po kawałku, rozpłaszczałam na ręku, nakładałam trochę marmolady (jak udało się kupić) i zwijałam w coś na kształt rogalików - są naprawdę dobre.
emerytka
3 miesiące temu
kto to pisał, jaki papier do pieczenia , a cukier był na kartki, szkoda do posypywania
sasa
3 miesiące temu
nie każdy miał lodówkę za wczesnego PRL
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić