aktualizacja 

Zajadały się nimi nasze mamy i babcie. Przepis na "PRL-ki"

24

Za PRL-u brakowało wszystkiego. Trzeba więc było sobie jakoś radzić. Hitem tamtych czasów stały się składające się raptem z trzech składników ciasteczka, tzw. "PRL-ki". Czas odświeżyć ten przepis i przypomnieć sobie tamte czasy!

Zajadały się nimi nasze mamy i babcie. Przepis na "PRL-ki"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Choć te czasy mamy już dawno za sobą, smaki PRL-u z wieloma z nas zostaną już na zawsze. "PRL-ki" to słodkie, proste, kruche ciasteczka, które udowadniają, że nie trzeba godzin spędzonych w kuchni czy wyszukanych składników, by wyczarować coś pysznego.

"PRL-ki". Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 250 g sera białego
  • Cukier biały i trzcinowy do posypania (opcjonalnie)
  • 1 białko (opcjonalnie)

"PRL-ki". Wykonanie:

  • Składniki na ciastka zagnieć razem aż do uzyskania jędrnego ciasta.
  • Całość ułóż w misce i schłodź przez 40 minut w lodówce.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.
  • Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka smaruj rozbełtanym białkiem i posypuj cukrem.
  • Piecz 15-20 minut w 180 stopniach bądź do uzyskania złotego koloru.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić