Zastąpią dubajską czekoladę? To już hit za granicą
Dubajska czekolada podbijała ostatnio polskie i europejskie sklepy, ale teraz może zostać zdetronizowana przez nowy kulinarny fenomen – kanapki z truskawkami i kremem. O tym nietypowym, a zarazem zaskakująco popularnym trendzie pisze BBC.
Dubajska czekolada, która zdobyła serca Europejczyków tej wiosny, to luksusowy deser składający się z aksamitnego musu czekoladowego, przeplatanego warstwami daktyli i orzechów. Popularność czekolady wzrosła dzięki viralowym filmikom na TikToku i Instagramie, w których zachwyceni turyści próbowali jej w ekskluzywnych kawiarniach. Wkrótce deser trafił do sklepów, a w Polsce wciąż możemy kupić czekoladę w popularnych sieciówkach, chociaż nie jest to tani przysmak. W Wielkiej Brytanii pojawił się jednak godny konkurent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Zastąpią dubajską czekoladę? Te kanapki to hit
Truskawki ze śmietaną to kultowe brytyjskie połączenie znane od XIX wieku. Teraz zagościły jednak w zupełnie nowej formie: jako składniki kanapki. Marka M&S wprowadziła do sprzedaży limitowaną edycję kanapki z truskawkami i kremowym serkiem na słodkiej bułce, inspirowanej "wiralowym japońskim fruit sando". Sieć podaje, że była to najlepiej sprzedająca się kanapka przez dwa dni po premierze.
Choć truskawkowe kanapki można było dotąd znaleźć w niektórych japońskich piekarniach działających na terenie Wielkiej Brytanii, oferta M&S to pierwszy przypadek, gdy taki produkt trafił na półki supermarketów.
Podawanie owoców w kanapkach może brzmieć egzotycznie, ale w Japonii to dobrze znana praktyka. Owocowe kanapki, czyli furutsu sando, zyskały popularność, gdy sklepy z owocami zaczęły otwierać własne cukiernie, gdzie klienci mogli próbować ich produktów w formie deserów.
Ostatnio stały się globalnym trendem dzięki mediom społecznościowym – zachodni turyści pokazujący je na TikToku ustawiali się w kolejkach, by kupić wersję oferowaną przez sieć sklepów 7-Eleven w Japonii.
Kanapki z owocami - z czego powstają?
Jak tłumaczy Shuko Oda, szefowa kuchni londyńskiej restauracji Koya w rozmowie z BBC, klasyczne fruit sando przygotowuje się z miękkiego, słodkiego, puszystego białego pieczywa, bitej śmietany i owoców – zazwyczaj truskawek lub mandarynek. Kanapki kroi się zazwyczaj w trójkąty, tak by owoce były dobrze widoczne. "Wyglądają naprawdę ładnie" – mówi Oda.
Truskawki w Polsce. Smaczne i popularne
W Polsce truskawki również mają długą i ugruntowaną pozycję w tradycji kulinarnej. Uprawiane są od XVIII wieku, a ich popularność wzrosła szczególnie po II wojnie światowej, kiedy stały się symbolem lata i domowej kuchni. Truskawkowe przetwory, ciasta, koktajle czy zwyczajne truskawki ze śmietaną to klasyki wielu pokoleń. Truskawkowa kanapka może znaleźć zatem swoich entuzjastów również nad Wisłą – jako nowoczesna forma dobrze znanego smaku.
(Źródło: BBC)