Zielony chłodnik od Roberta Makłowicza. Zupa idealna na lato

18

Chłodnik to doskonałe danie na upalne dni, które przygotowuje się w ekspresowym tempie. Ostatnio swoim przepisem na zielony chłodnik podzielił się Robert Makłowicz.

Zielony chłodnik od Roberta Makłowicza. Zupa idealna na lato
Chłodnik z czosnku niedźwiedziego. (AKPA, Getty Images)

Robert Makłowicz gościł niedawno na Gastromajówce w Tarnowie na imprezie charytatywnej. Opowiedział o tradycyjnych ukraińskich potrawach, a także przyrządził jedną potrawę - zielony chłodnik z młodymi ziemniakami. Kucharz zaznaczył, że proporcje i ilość składników zależy od gotującego.

Zielony chłodnik. Potrzebne składniki:


  • kefir
  • śmietana
  • pół szklanki wody
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku
  • duży pęk szczawiu
  • pęczek koperku
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości)
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki
  • masło
  • jajka ugotowane na twardo

Zielony chłodnik. Sposób przygotowania:

  • ugotuj młode ziemniaki z niewielką ilością koperku i masła
  • opłukany szczaw i czosnek posiekaj i przełóż na patelnię
  • dolej wodę i ocet, a następnie wsyp sól i cukier
  • patelnię przykry i gotuj całość kilka minut (do momentu aż warzywa zmiękną)
  • po ugotowaniu przełóż szczaw i czosnek do dużej miski i zostaw do ostudzenia
  • posiekaj rzodkiewkę, szczypior i koperek i dosyp do miski
  • do warzyw dodaj śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany)
  • chłodnik podawaj z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na twardo
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić