Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy

61

Sałatka kijowska sprawdzi się idealnie na kolacji z przyjaciółmi czy domówce, lecz z powodzeniem może także zastąpić obiad. Jest pyszna i bardzo pożywna, a dzięki warstwowej kompozycji, pięknie się prezentuje. Goście będą pytać o przepis!

Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy
Przepis na warstwową sałatkę kijowską (Getty Images, Mariya Mastepanova)

Sałatka kijowska różni się od tradycyjnych polskich sałatek. Nie dodaje się do niej żadnych przypraw, oprócz soli i pieprzu, a mimo to jest wyrazista w smaku. Charakteryzuje się warstwową konstrukcją, zwieńczoną złocistą pokrywą z tartych żółtek. Jest tak sycąca, że z powodzeniem można jeść ją zamiast obiadu, jednak największą furorę zrobi na domowej imprezie. Przekonajcie się sami!

Przepis na sałatkę kijowską. Potrzebne składniki

  • 6 jaj
  • 200 g żółtego sera
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz dla smaku

Przepis na sałatkę kijowską. Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo. Przekrój je na pół i oddziel żółtka od białek.
  • Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a żółtka i ser na drobnych oczkach.
  • Tuńczyka odsącz i rozdrobnij.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Sałatkę układaj warstwowo w misce. Na spód ułóż połowę białek, następnie połowę sera, jedną puszkę tuńczyka, cebulę, na to rozsmaruj warstwę majonezu, posyp wszystko solą i pieprzem. Następnie dołóż drugą połowę białek, sera i tuńczyka. Wierzch posmaruj majonezem oraz posyp lekko startymi żółtkami.

Gotowe, smacznego!

Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić