aktualizacja 

Zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc. Przepis Ani Starmach

4

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że trzeba powoli planować co pojawi się na świątecznym stole. Nie może na nim zabraknąć zupy chrzanowej, która jest wyjątkowo smaczna i kremowa. Doskonale zastąpi żurek!

Zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc. Przepis Ani Starmach
Przepis na idealną zupę na Wielkanoc. (Getty Images)

Zupa chrzanowa przez lata była lekko zapomniana, ale powoli wraca do łask. Doskonałym przepisem na jej przyrządzenie podzieliła się Ania Starmach. Koniecznie wypróbuj w Wielkanoc.

Zupa chrzanowa. Potrzebne składniki:

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0.5 selera
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz

Zupa chrzanowa. Sposób wykonania:

  • boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez kilka minut
  • zdejmij boczek i na ten sam tłuszcz wrzuć drobno posiekane warzywa
  • po kilku minutach podsmażania przełóż warzywa do garnka
  • warzywa zalej wodę i dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz
  • gotuj wywar przez około 30-40 minut
  • dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 20 min.
  • zupę zmiksuj blenderem
  • dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj
  • zupę podawaj z kawałkami boczku i jajkiem na twardo
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić