aktualizacja 

Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki

43

Biszkopt to podstawa wielu ciast i tortów. Idealnie wyrośnięty i lekki biszkopt przygotujesz z zaledwie czterech składników. Poznaj sposób na to, by biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika.

Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki
Biszkopt (Twitter)

Klasyczny biszkopt przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy dokładnie ubić białka i delikatne wymieszać je z pozostałymi składnikami. Sprawdzonym sposobem na to, by biszkopt nie opadł jest rzucenie upieczonym ciastem z tortownicą o podłogę. Ten trik stosowany przez nasze babcie, pozwala uwolnić z ciasta pęcherzyki powietrza, dzięki czemu pozostanie od idealnie wyrośnięty.

Przepis na biszkopt, który nie opada. Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przepis na biszkopt, który nie opada. Wykonanie:

  • jajka wyjmij z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej
  • w misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki
  • oddziel żółtka od białek
  • białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru, a następnie dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
  • przy użyciu szpatułki dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
  • po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, najlepiej podłóż ścierkę kuchenną)
  • biszkopt studź w temperaturze pokojowej
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić