Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki

18
Podziel się:

Biszkopt to podstawa wielu ciast i tortów. Idealnie wyrośnięty i lekki biszkopt przygotujesz z zaledwie czterech składników. Poznaj sposób na to, by biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika.

Biszkopt, który nigdy nie opada. Tylko 4 składniki
Biszkopt (Twitter)

Klasyczny biszkopt przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy dokładnie ubić białka i delikatne wymieszać je z pozostałymi składnikami. Sprawdzonym sposobem na to, by biszkopt nie opadł jest rzucenie upieczonym ciastem z tortownicą o podłogę. Ten trik stosowany przez nasze babcie, pozwala uwolnić z ciasta pęcherzyki powietrza, dzięki czemu pozostanie od idealnie wyrośnięty.

Przepis na biszkopt, który nie opada. Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przepis na biszkopt, który nie opada. Wykonanie:

  • jajka wyjmij z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej
  • w misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki
  • oddziel żółtka od białek
  • białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru, a następnie dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
  • przy użyciu szpatułki dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
  • tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
  • po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, najlepiej podłóż ścierkę kuchenną)
  • biszkopt studź w temperaturze pokojowej
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(18)
Wacław
3 miesiące temu
Moze ten trik zastosuje na mojego Wacka tez mi juz nie opadnie.
JA.
3 miesiące temu
"Sprawdzonym sposobem na to, by biszkopt nie opadł jest rzucenie upieczonym ciastem z tortownicą o podłogę." Czy to ten trick? Bo jak tak to każdy kto kiedykolwiek robił biszkopt wie o nich.
osa
3 miesiące temu
pod koniec ubijania bjalek dodac lyzke octu lub soku z cuyryny
Karla
3 miesiące temu
Robiłam tak juz i tak biszkopt był niski
mmmmmmmmm
3 miesiące temu
robie to 50 lat,prawda.
MAKOLĄGWA
3 miesiące temu
Spróbuj łbem.
kukiz
3 miesiące temu
większej głupoty na temat rzucania ciastem po upieczeniu to nie słyszałam ,masakra
aaa
3 miesiące temu
A ktoś wyjaśni jak to niby działa. Wiem, że miską z surowym ciastem uderza się blat, bo to kasuje pęcherzyki i ujednolica ciasto, ale po upieczeniu to trochę jak pukanie styropianem. Nic się nie uwolni bo nie ma jak itd.
Elutka
3 miesiące temu
Też tak robię i się sprawdza,polecam,ale ja podkładam koc żeby się nie połamał na twardym podłożu,robię tak z każdym ciastem nawet sernik też rzucam na koc z odległości 50 cm.
Jasno to widz...
3 miesiące temu
Jackowski nie kombinuj kreciazu, będą nasilone pielgrzymki na. Jasno. Górę
Kucharz
3 miesiące temu
Aby poposadka i zaistnieć nic poza tym, nie apetyczne bez smaku
Obserwator
3 miesiące temu
Biden chodzący azchajmer z prostatą nie nadaje się na prezydenta mocarstwa, zachowuje się jak stara plotkara z po ko po-psl
Młody
3 miesiące temu
Ameryka z taką technika, i jeszcze putyn żyje np, samoloty które radar nie wykrywa itd
Heka
3 miesiące temu
Tak kombinuje jak popodejrzani, aby mieć poposadkie i nic popozatym
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić