Zupa owocowa. Przepis na danie, które pokochają dzieci. Idealny w wakacje
Trwa sezon na truskawki, więc warto wprowadzić te owoce na stałe do naszego letniego menu. Szczególnie że świetnie sprawdzają się one nie tylko jako dodatek deserów, lecz choćby główny składnik pysznej zupy. Jej smak szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym.
Źródło zdjęć: © Getty Images | gkrphoto
Żeby przygotować pożywną zupę, wcale nie musimy dodawać do niej warzyw. Wariant z truskawkami i makaronem szczególnie sprawdzi się w przypadku niejadków. Wybredne dzieci chętniej zjedzą zdrową owocową potrawę niż brukselkę czy szparagi.
Zupa owocowa. Potrzebne składniki
- paczka dowolnego makaronu
Wynieśli kobiety z płonącego budynku. Nagranie akcji ratunkowej z Krakowa
- pół szklanki śmietany 30-procentowej
- 1/3 szklanki białego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilogram truskawek
Przeczytaj także: Ceny truskawek. Wyjaśniamy, dlaczego są takie drogie
Zupa owocowa. Sposób przygotowania
- Na początek ugotuj makaron, sugerując się przepisem umieszczonym na opakowaniu. Żeby uniknąć przywierania produktu do dna garnka, warto dodać do wody szczyptę soli.
- W międzyczasie dokładnie umyj truskawki oraz usuń ich szypułki.
- Umieść truskawki w garnku i zalej tak, by wszystkie owoce znajdowały się pod wodą.
- Odczekaj, aż truskawki zupełnie się rozgotują. Następnie dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksuj zawartość garnka, dodaj do niej słodką śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec połącz ugotowany wcześniej makaron z zupą.
Przed jedzeniem możesz udekorować zupę połówką świeżej truskawki lub liściem mięty. Potrawa będzie świetnie smakować niezależnie czy podasz ją na zimno, czy na gorąco.
Źródło artykułu: o2pl