Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Zupa owocowa. Przepis na danie, które pokochają dzieci. Idealny w wakacje

10

Trwa sezon na truskawki, więc warto wprowadzić te owoce na stałe do naszego letniego menu. Szczególnie że świetnie sprawdzają się one nie tylko jako dodatek deserów, lecz choćby główny składnik pysznej zupy. Jej smak szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym.

Zupa owocowa. Przepis na danie, które pokochają dzieci. Idealny w wakacje
Najważniejszym składnikiem zupy owocowej są świeże truskawki (Getty Images, gkrphoto)

Żeby przygotować pożywną zupę, wcale nie musimy dodawać do niej warzyw. Wariant z truskawkami i makaronem szczególnie sprawdzi się w przypadku niejadków. Wybredne dzieci chętniej zjedzą zdrową owocową potrawę niż brukselkę czy szparagi.

Zupa owocowa. Potrzebne składniki

  • paczka dowolnego makaronu
  • pół szklanki śmietany 30-procentowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilogram truskawek

Zupa owocowa. Sposób przygotowania

  • Na początek ugotuj makaron, sugerując się przepisem umieszczonym na opakowaniu. Żeby uniknąć przywierania produktu do dna garnka, warto dodać do wody szczyptę soli.
  • W międzyczasie dokładnie umyj truskawki oraz usuń ich szypułki.
  • Umieść truskawki w garnku i zalej tak, by wszystkie owoce znajdowały się pod wodą.
  • Odczekaj, aż truskawki zupełnie się rozgotują. Następnie dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Zmiksuj zawartość garnka, dodaj do niej słodką śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec połącz ugotowany wcześniej makaron z zupą.

Przed jedzeniem możesz udekorować zupę połówką świeżej truskawki lub liściem mięty. Potrawa będzie świetnie smakować niezależnie czy podasz ją na zimno, czy na gorąco.

Zobacz także: Zobacz też: Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić