Mięsa w nich nie znajdziesz. "Skóry, wióry, kupry i pazury"

178

Panuje przekonanie, że za wszelką cenę należy unikać jedzenia parówek. Czy rzeczywiście powinniśmy się totalnie przed nimi wzbraniać? Głos zabrała Katarzyna Bosacka, która postanowiła podpowiedzieć, jak wybrać najlepsze kiełbaski.

Mięsa w nich nie znajdziesz. "Skóry, wióry, kupry i pazury"
Parówki (Pixabay)

Wiele osób za wszelką cenę unika parówek. I w zasadzie nie ma w tym nic dziwnego. Wystarczy wspomnieć o tym, że do ich produkcji wykorzystywane jest mięso oddzielone mechanicznie, zawierające w sobie również postprodukcyjne odpady.

Poza tym parówki mają glutaminian sodu, konserwanty, wzmacniacze oraz inne "ulepszenia". Należy jednak mieć na uwadze fakt, że są też parówki o znacznie lepszej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Agnieszka Chylińska o nowej edycji "Mam talent": "Julia Wieniawa jest bardzo merytoryczną osobą"

Podkreśliła to Katarzyna Bosacka. W jednym ze swoich postów porównała dwa opakowania parówek. Jedne z nich miały 95 proc. mięsa.

Takie możemy od czasu do czasu sami zjeść i też podawać dzieciom - przekazała Bosacka, zaznaczając jednocześnie, że parówka powinna być lekko miękka.

Druga paczka była natomiast znacznie gorsza. - Niestety mięsa są pozbawione. Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma - oznajmiła dziennikarka, od razu dodając, że takich parówek nie podałaby nawet swojemu psu.

Kupujesz parówki? O tym musisz pamiętać

Na co należy zwracać uwagę w trakcie zakupu parówek? Katarzyna Bosacka radzi:

  • wybieraj te z jak największą ilością mięsa - najlepiej ok. 100%
  • unikaj tych z mięsem oddzielonym mechanicznie, to odpad, a nie mięso - tkanki, chrząstki, kostki
  • zwracaj uwagę na skład - im krótszy, tym lepszy, bez wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów, konserwantów
  • dobre parówki nie mogą być zbyt tanie, niska cena często oznacza kiepską jakość
  • po ugotowaniu dobre parówki powinny być jędrne i sprężyste - te miękkie i rozpadające się mogą zawierać dużą ilość sztucznych dodatków
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić