o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Ewelina Kolecka
|
aktualizacja

Przepis na domowe gofry na słodko. Po prostu rozpływają się w ustach

3
Podziel się

Gofry to przekąska, która wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu. Można je spożywać w wersji wytrawnej i na słodko, jednak to właśnie ten drugi pomysł cieszy się zdecydowanie większym powodzeniem wśród smakoszy. Podpowiadamy, jak je przygotować we własnej kuchni.

Gofry na słodko to jedna z najpopularniejszych wiosennych i letnich przekąsek
Gofry na słodko to jedna z najpopularniejszych wiosennych i letnich przekąsek (Getty Images)
bDpjkZIR

Przepis sprawdzi się niezależnie od tego, jaki rodzaj gofrownicy posiadamy. Do przygotowania domowych gofrów potrzebujemy tylko kilku produktów. Jeśli zabraknie nam jednego, nic straconego – podamy alternatywne składniki, którymi możemy je z powodzeniem zastąpić.

Przepis na domowe gofry na słodko. Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki pszennej lub tortowej
  • dowolny olej
  • cukier biały lub waniliowy
  • 2 jajka zwykłe lub wegańskie
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • nasz ulubiony słodki składnik: dżem, świeże owoce, czekolada, cukier puder, bita śmietana lub syrop klonowy
bDpjkZIT

Przepis na domowe gofry na słodko. Sposób przygotowania:

  • Na początek umieść w misce wszystkie sypkie składniki, po czym dokładnie je wymieszaj.
  • Dodaj mleko, jajka oraz olej, a całość miksuj, aż uzyskasz gładką masę.
  • Włącz gofrownicę i odczekaj, dopóki nie będzie rozgrzana. Następnie przy pomocy chochli rozprowadź równomiernie ciasto. Jeśli się przylepi odczekaj ze zmywaniem, aż maszyna wystygnie.
  • Odczekaj, aż gofry osiągną stopień chrupkości, który lubisz i ostrożnie wyjmij je z gofrownicy.

Na koniec posmaruj jedną stronę gofra swoim ulubionym słodkim składnikiem. Możesz śmiało łączyć ze sobą różne produkty, na przykład świeże owoce będą się świetnie komponowały z czekoladą lub bitą śmietaną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bDpjkZJu
KOMENTARZE
(3)
Buzia
7 miesięcy temu
Ile oleju
Hala
7 miesięcy temu
Uważam,że należy gofrownicę wysmarować tłuszczem nim wlejemy na nią ciasto.W przeciwnym razie ciasto się przylepi i gofra nie odkleimy lub będzie poszarpany.
noel
7 miesięcy temu
To zwykły przepis. 1 łyżka oleju.
bDpjkZJv
Najnowsze komentarze (3)
Hala
7 miesięcy temu
Uważam,że należy gofrownicę wysmarować tłuszczem nim wlejemy na nią ciasto.W przeciwnym razie ciasto się przylepi i gofra nie odkleimy lub będzie poszarpany.
noel
7 miesięcy temu
To zwykły przepis. 1 łyżka oleju.
Buzia
7 miesięcy temu
Ile oleju
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić