Przepis na domowe gofry na słodko. Po prostu rozpływają się w ustach
Gofry to przekąska, która wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu. Można je spożywać w wersji wytrawnej i na słodko, jednak to właśnie ten drugi pomysł cieszy się zdecydowanie większym powodzeniem wśród smakoszy. Podpowiadamy, jak je przygotować we własnej kuchni.
Przepis sprawdzi się niezależnie od tego, jaki rodzaj gofrownicy posiadamy. Do przygotowania domowych gofrów potrzebujemy tylko kilku produktów. Jeśli zabraknie nam jednego, nic straconego – podamy alternatywne składniki, którymi możemy je z powodzeniem zastąpić.
Przeczytaj także: Przepis na ciastka bez mąki. Pyszne słodycze w mniej niż 20 minut i z 3 składników
Przepis na domowe gofry na słodko. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej lub tortowej
- dowolny olej
- cukier biały lub waniliowy
- 2 jajka zwykłe lub wegańskie
- szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- łyżka proszku do pieczenia
- nasz ulubiony słodki składnik: dżem, świeże owoce, czekolada, cukier puder, bita śmietana lub syrop klonowy
Przeczytaj także: Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Przedstawiamy niezawodny przepis
Przepis na domowe gofry na słodko. Sposób przygotowania:
- Na początek umieść w misce wszystkie sypkie składniki, po czym dokładnie je wymieszaj.
- Dodaj mleko, jajka oraz olej, a całość miksuj, aż uzyskasz gładką masę.
- Włącz gofrownicę i odczekaj, dopóki nie będzie rozgrzana. Następnie przy pomocy chochli rozprowadź równomiernie ciasto. Jeśli się przylepi odczekaj ze zmywaniem, aż maszyna wystygnie.
- Odczekaj, aż gofry osiągną stopień chrupkości, który lubisz i ostrożnie wyjmij je z gofrownicy.
Na koniec posmaruj jedną stronę gofra swoim ulubionym słodkim składnikiem. Możesz śmiało łączyć ze sobą różne produkty, na przykład świeże owoce będą się świetnie komponowały z czekoladą lub bitą śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.