Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

"Choroba dobrobytu". Na początku pojawia się ból i obrzęk stawów

36

Dna moczanowa jest przewlekłym schorzeniem metabolicznym, które wywołuje stan zapalny i ostry ból stawów. Podczas jej leczenia kluczową rolę odgrywa odpowiednio dobrana dieta. Dowiedz się, jakich produktów powinniśmy unikać i po jaką żywność warto sięgać przy dnie moczanowej.

"Choroba dobrobytu". Na początku pojawia się ból i obrzęk stawów
Jakie objawy daje dna moczanowa? (Licencjodawca)

Przyczyną dny moczanowej jest nieprawidłowe rozkładanie się puryn w białkach, które wywołuje hiperurykemię, czyli zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego w krwiobiegu. To z kolei prowadzi do tworzenia się w tkankach złogów soli moczanowych i pojawienia się stanów zapalnych stawów, które powodują obrzęk, zaczerwienienie, napięcie skóry i bardzo uciążliwe dolegliwości bólowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

W ekstremalnych przypadkach choroba może prowadzić nawet do trwałej niepełnosprawności i zaatakować nie tylko stawy, ale również inne obszary naszego organizmu. U większości pacjentów dna moczanowa rozwija się po cichu i przez wiele lat może dawać żadnych objawów.

Pierwszym symptomem jest zapalnie dużego palca u nogi. Zachorowanie na dnę moczanową może mieć związek z otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i poważnymi dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego. Nie bez powodu to schorzenie jest potocznie nazywane ''chorobą dobrobytu'', ponieważ do jej rozwoju przyczynia się niezdrowy styl życia.

Do czynników ryzyka możemy zaliczyć m.in.: regularne sięganie po szkodliwe dla zdrowia produkty spożywcze i używki, brak aktywności fizycznej czy przyjmowanie zbyt dużej ilości preparatów medycznych. Osoby, u których zdiagnozowano dnę moczanową, powinny jak najszybciej podjąć leczenie. Jeśli objawy ulegają znacznemu nasileniu, wówczas wdraża się terapię farmakologiczną, podczas której przyjmuje się leki mające na celu zredukowanie stężenie kwasu moczowego we krwi.

Podczas walki z chorobą bardzo ważną rolę odgrywa właściwy sposób odżywiania. Pacjenci z dną moczanową powinni wyeliminować z codziennej diety: alkohol, dania pieczone z dodatkiem tłuszczu lub smażone w głębokim tłuszczu, owoce morza, zupy przygotowane na bazie kości i mięsa, nadmiar soli, zbyt dużą ilość mięsa oraz produkty bogate w cukry proste. Z kolei produktu, po które warto sięgać to: żywność bogata w węglowodany i witaminę D3, jajka, nabiał i warzywa. Przy dnie moczanowej należy również zadbać o prawidłową masę ciała, pić odpowiednia ilość wody w ciągu dnia i pamiętać o umiarkowanej aktywności fizycznej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić