Kamil S. Sikora| 

Antynowotworowa sałatka. Chroni przed rakiem jelita grubego

56

Może być świetnym dodatkiem do obiadu, a także smaczną przekąską. Poza tym to solidny zastrzyk witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Dowiedz się, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty i jakie posiada prozdrowotne właściwości.

Antynowotworowa sałatka. Chroni przed rakiem jelita grubego
Jak przygotować sałatkę z czerwonej kapusty? (Licencjodawca, tzahiV)

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 powodów, aby jeść czerwoną kapustę

Na początek kapustę oczyszczamy z uszkodzonych, wierzchnich liści, dokładnie myjemy i drobno siekamy lub ścieramy za pomocą tarki o dużych oczkach. Głąba obecnego w kapuście należy się pozbyć. Do startej kapusty należy dodać szczyptę soli, przez chwilę przygniatać ją rękami, żeby puściła sok i odstawić na 15 minut. Następnie dodajemy obrane i starte jabłko i marchew oraz posiekaną w kostkę cebulę. Surówkę można wzbogacić odrobiną czarnego pieprzu, posiekanym koprem i pietruszką, łyżeczką musztardy dijon i octem jabłkowym lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zanim zjemy naszą zdrową i pyszną potrawę, warto na godzinę wstawić ją do lodówki.

Niezwykłe właściwości fioletowej kapusty

W czerwonej kapuście, nazywanej również przez niektórych kucharzy modrą lub fioletową kapustą, znajdziemy m.in.: witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, białko, błonnik pokarmowy, sulforafan, fosfor, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, siarka, jod, sód, fluor, siarka, chlor. Dzięki obecności wielu bardzo cennych elementów to uwielbiane przez wielu Polaków warzywo wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie czerwonej kapusty usprawnia procesy trawienne oraz poprawia perystaltykę jelit, usuwa z układu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii i zapobiega zaparciom.

Poza tym podnosi odporność na sezonowe infekcje, wzmacnia kondycję kości oraz obniża cholesterol, przez co wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Czerwona kapusta jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych w naszym organizmie, a także spowalnia proces starzenia się organizmu.

Z kolei znaczne ilości włókna pokarmowego sprawiają, że obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Warto wspomnieć, że ta odmiana kapusty jest produktem niskokalorycznym. Z tego względu powinny ja włączyć do swojej codziennej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić