Cukier i przetworzone jedzenie powodują ADHD? Tak twierdzi znany trener
Joe Wicks, znany brytyjski trener personalny uważa, że niezdrowa żywność może być przyczyną coraz większej ilości diagnoz ADHD u dzieci. Stwierdził, że jedzenie, które sam jadł w dzieciństwie, miało bezpośredni wpływa na jego zachowanie.
38-letni Joe Wicks zyskał sławę dzięki filmom z ćwiczeniami, które nagrywał podczas pandemii COVID-19. Trener personalny, występując w podcaście Headliners w BBC Radio 5 Live, poruszył wiele ważnych tematów.
Trener uważa, że dieta ma wpływ na występowanie ADHD u dzieci. Przyznał, że gdyby sam spojrzał wstecz, to niezdrowe jedzenie, które jadł, miało wpływ na jego zachowanie.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
ADHD coraz powszechniejsze u dzieci
Wicks miał trudne dzieciństwo, dorastał na osiedlu komunalnym w Surrey. Jego tata zażywał heroinę, a mama w różnym czasie zmagała się z wieloma chorobami, w tym z zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, stanami lękowymi i zaburzeniami odżywiania. W wywiadzie przyznał, że jego "problemy behawioralne", gdy był dzieckiem, mogły być powiązane z tym, co jadł.
Nigdy nie zdiagnozowano u mnie ADHD, ale myślę, że w dzisiejszych czasach diagnoza wydaje się powszechna u każdego dziecka. Myślę, że wiele z tego może wynikać z diety i żywności, którą jemy - przyznał trener w podcaście Headliners w BBC Radio 5 Live.
Jego śniadania stanowił głównie cukier. Płatki śniadaniowe, sok, kanapka z kremem czekoladowym - wszystko to ma mało składników odżywczych, a dużo cukru. Według trenera, wciąż wielu rodziców, właśnie taką niezdrową żywnością karmi swoje dzieci.
Poleganie na niezdrowej żywności może prowadzić do braku energii i problemów z koncentracją u młodych ludzi - oznajmił Joe Wicks.
Dzieci niestety szybko się uczą nawyków. Dlatego, zamiast zbilansowanego posiłku, wolą wziąć do szkoły kanapkę z dżemem, batona czy inne przetworzone produkty.
"Dzieci mają problemy z koncentracją"
Według trenera, główną przyczyną złej diety, jest to, że ludziom nie chce się gotować. Wolą wybierać gotowe, przetworzone produkty. A często w takich daniach brakuje wielu potrzebnych składników i witamin.
Dzieci mają problemy w szkole z koncentracją, przybierają na wadze i prawdopodobnie mają naprawdę niskie zapasy energii, ponieważ te produkty po prostu nie dadzą Twoim dzieciom energii, której potrzebują, aby przetrwać dzień - powiedział trener personalny Joe Wicks.
Ponad 230 tys. osób w Anglii przyjmuje obecnie leki na ADHD. Według statystyk, w Wielkiej Brytanii cierpi z tego powodu około 3,6 procent chłopców i 0,85 procent dziewcząt.