Cukrowa bomba. W przeszłości "dawany dzieciom kaszlącym"

Pańska skórka to przysmak wyjątkowo tajemniczy, który kupuje się tylko przez jeden dzień w roku - we Wszystkich Świętych. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli, ale uwaga - to kaloryczna bomba, pełna konserwantów, barwników i chemicznych dodatków.

Pańska skórka to popularny przysmak 1 listopadaPańska skórka to popularny przysmak 1 listopada
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Maciej Luczniewski/REPORTER

Jak donoszą źródła historyczne, pańska skórka była znana już w końcówce XIX wieku lub nawet wcześniej. Okazuje się, że ten słodki przysmak na początku był ceniony bardziej ze względu na właściwości zdrowotne niż za swój smak. Obecnie jest zazwyczaj sprzedana na straganach podczas Święta Zmarłych oraz Dnia Zadusznego. Niestety, w tym legendarnym przysmaku znajduje się sporo cukru, który podobnie jak sól, jest potocznie nazywany białą śmiercią.

Maciej Pela o życiu po rozwodzie z Agnieszką Kaczorowską. "Sytuacja rodzinna jest bardzo trudna"

Wyrób apteczny, raczej przysmak niż lek, dawany dzieciom kaszlącym - napisano w "Słowniku języka polskiego" pod definicją.

W skład słynnego warszawskiego smakołyku wchodzą takie substancje jak cukier miałki, białko jajeczne, guma arabska i olejek kwiatu pomarańczowego. Lekarze i eksperci żywieniowi od dawna ostrzegają, że nadmiar cukru w codziennej diecie wpływa niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy podnosząc ciśnienie tętnicze. Poza tym ten słodki dodatek do żywności zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który podnosi ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Poza tym, regularne sięganie po słodycze zaburza prawidłową pracę układu immunologicznego, przez co jesteśmy bardziej narażeni na bakteryjne i wirusowe infekcje. Sprzyja też powstawaniu stanów zapalnych w naszym organizmie. Dieta bogata w słodycze powoduje gromadzenie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, wywołuje zaparcia, zaburza metabolizm i prowadzi do próchnicy zębów. Wiąże się także z ryzykiem raka przełyku, jelita grubego, odbytu i nerki.

Zjedzenie raz w roku słodkiej przekąski nie powinno drastycznie pogorszyć naszej kondycji zdrowotnej. Pamiętajmy jednak, że codzienne spożywanie tego rodzaju produktów prędzej czy później przyniesie niebezpieczne konsekwencje.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?