Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Toksyczne połączenie. Oto najgorszy olej do smażenia ryb

17
Podziel się

Jest używany do pieczenia, smażenia i sałatek. Zawiera ważną dla naszego organizmu witaminę E i cenne kwasy tłuszczowe. Niestety, okazuje się że smażenie na nim ryby jest niewskazane. Dowiedź się, dlaczego.

Toksyczne połączenie. Oto najgorszy olej do smażenia ryb
(Getty Images)
bETaSdVh

Ryby a olej słonecznikowy

Ryby posiadają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: kwas EPA i DHA. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy, ciśnienia krwi oraz działają przeciwzapalnie.

Żeby jednak organizm mógł w pełni skorzystać z tych zdrowych składników, konieczne jest zachowanie odpowiedniego stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Właściwe proporcje to 5-6:1. Czyli na 5-6 łyżek omega-6 powinniśmy spożyć 1 łyżkę omega-3.

bETaSdVj

Omega-6 kontra omega-3

Kwasy omega-6 mają zdrowe właściwości, podobnie jak omega-3. W sytuacji kiedy jednak jest ich za dużo w organizmie, mogą blokować działanie tych drugich. Poza tym wytwarzają się wtedy cząsteczki, zwane mediatorami lipidowymi, które mogą powodować procesy zapalne.

Dlaczego nie powinniśmy łączyć ryb z olejem słonecznikowym?

Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane. Jeśli do tych miceli trafią w nieprawidłowych proporcjach, również w nich się wchłoną i przez to mogą mieć szkodliwe działanie - tłumaczy dla WP abcZdrowie dietetyk i technolog żywności, dr Krystyna Pogoń.

Stąd wniosek, że ryba smażona na oleju słonecznikowym to złe rozwiązanie dla naszego zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiedni stosunek kwasów omega-6 i omega-3. Smażenie jej w ten sposób burzy tę proporcję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bETaSdVK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
Miki
miesiąc temu
"Poza tym wytwarzają się wtedy cząsteczki, zwane mediatorami lipidowymi, które mogą powodować procesy zapalne. Dlaczego nie powinniśmy łączyć ryb z olejem słonecznikowym? Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane." Co za stek bzdur przepisanych bez zrozumienia.
UWNS
9 miesięcy temu
Dziękuję za te informacje. A czy można smażyć ryby na oleju kokosowym ?
Hans klos
10 miesięcy temu
Bimber bardzo zdrowy leczy wszystko
bETaSdVL
Jolka
10 miesięcy temu
W tych polskich olejach jest RANDAP lekarstwo na raka
sprawdzony
10 miesięcy temu
najlepsze oleje zimno tłoczone od firmy olo-vita .eu 100% świeże i eko polecam
Sabat
10 miesięcy temu
Najgorszy to jest wasz portal i te wasze mądrości wyrwane z .... :(
AS44
10 miesięcy temu
to dlaczego producenci mrożonych frytek trują na potęgę olejem słonecznikowym? Sanepid walczy z wymyśloną pandemią na Krupówkach i nie zamuje się tym do czego został powołany.
mikołaj
10 miesięcy temu
Każdy kucharz wie że ryby smaży się na klarowanym maśle.!!!!
BOLO
10 miesięcy temu
Natym swiecie jusz jest wszysko skażone
Donek
10 miesięcy temu
Życie też jest niezdrowe, dlatego zawsze kończy się śmiercią.
Marek
10 miesięcy temu
Widzę że tutaj sami znawcy smażenia ryb
Stettiner
10 miesięcy temu
Ryba jak wiadomo lubi pływać , wiec trzeba się nababolic i na drugi dzień suszi jak diabli A jak mówią ryba na surowo najzdrowsza
Kapitan Sowa
10 miesięcy temu
Znowu to samo, tego nie,tamtego też nie, najlepiej się położyć i czekać na śmierć. Będę jadł jak będę chciał i gówno wam do tego.
bETaSdVD
Marian
10 miesięcy temu
ja jem je na surowo prosto z haka na wedce .Marian Kolasa z Bieniuchy
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić