Dodaj zamiast cukru. Naturalny sposób, by zadbać o zęby
Cukier jest związany z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi - otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca i przyspieszenie procesu starzenia to tylko niektóre z nich - warto więc sięgnąć po alternatywy. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie słodziki są równie korzystne. Czy warto spośród alternatyw wybrać ksylitol?
Ksylitol wśród słodzików
Ksylitol jest naturalnym alkoholem cukrowym (poliolem), który służy jako substytut cukru i jest uzyskiwany głównie z roślinnych źródeł włókna (głównie kora brzozy). Naturalnie występuje także w owocach i warzywach (śliwki, truskawki, kalafior i dynia).
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Wyróżnia się wśród słodzików jako jeden z lepszych wyborów, ale nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż może wówczas prowadzić do fermentacji w jelitach i wywoływać dyskomfort w postaci wzdęć, gazów i biegunek. Z tego powodu zaleca się umiarkowane spożywanie tego słodzika, szczególnie na początku jego wprowadzania do diety, aby umożliwić organizmowi adaptację.
Główne zalety ksylitolu
Jedną z charakterystycznych cech ksylitolu jest to, że dostarcza mniej kalorii niż cukier, oferując około 2,4 kcal/g w porównaniu do 4 kcal/g w przypadku sacharozy, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o wagę lub kontrolujących spożycie kalorii. Ma również niski indeks glikemiczny.
Ksylitol jest najbardziej znany ze swoich korzyści dentystycznych - wykazuje działanie przeciwpróchnicze, stymuluje produkcję śliny i zmniejsza stany zapalne dziąseł, a zatem sprzyja zdrowiu i higienie jamy ustnej. Może również wiązać się z jonami wapnia, prowadząc w konsekwencji do remineralizacji szkliwa zębów.
Co ciekawe, naukowcy wykazali, że ekspozycja na ksylitol w diecie poprawia grubość skóry, stymuluje wrodzoną i nabytą odporność (głównie przed bakteryjnymi czynnikami zakaźnymi), a także moduluje skład i aktywność mikroorganizmów jelitowych (in vitro i w badaniach na zwierzętach).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Główne wady ksylitolu
Najlepiej zbadaną wadą ksylitolu jest jego - wspomniana wyżej - zdolność do powodowania problemów żołądkowo-jelitowych.
Należy jednak pamiętać, że ksylitol jest wysoce toksyczny dla psów, a nawet niewielkie ilości mogą prowadzić do hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi), co może być potencjalnie śmiertelne. Opiekunowie psów nie mogą więc dopuścić do sytuacji, w której ich pupile mają swobodny dostęp do produktów zawierających ksylitol.
Objawy zatrucia ksylitolem u psów obejmują wymioty, po których następują objawy związane z nagłym obniżeniem poziomu cukru we krwi psa (zmniejszona aktywność, osłabienie, zataczanie się, brak koordynacji, zapaść i drgawki). Jeśli podejrzewamy, że nasz pies zjadł np. ciastko z ksylitolem, natychmiast zabierzmy go do weterynarza.