Milena Górecka| 
aktualizacja 

Dodaj zamiast cukru. Naturalny sposób, by zadbać o zęby

2

Cukier jest związany z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi - otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca i przyspieszenie procesu starzenia to tylko niektóre z nich - warto więc sięgnąć po alternatywy. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie słodziki są równie korzystne. Czy warto spośród alternatyw wybrać ksylitol?

Dodaj zamiast cukru. Naturalny sposób, by zadbać o zęby
Czym warto zastąpić cukier? (Licencjodawca, Nadzeya Haroshka)

Ksylitol wśród słodzików

Ksylitol jest naturalnym alkoholem cukrowym (poliolem), który służy jako substytut cukru i jest uzyskiwany głównie z roślinnych źródeł włókna (głównie kora brzozy). Naturalnie występuje także w owocach i warzywach (śliwki, truskawki, kalafior i dynia).

Wyróżnia się wśród słodzików jako jeden z lepszych wyborów, ale nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach, gdyż może wówczas prowadzić do fermentacji w jelitach i wywoływać dyskomfort w postaci wzdęć, gazów i biegunek. Z tego powodu zaleca się umiarkowane spożywanie tego słodzika, szczególnie na początku jego wprowadzania do diety, aby umożliwić organizmowi adaptację.

Główne zalety ksylitolu

Jedną z charakterystycznych cech ksylitolu jest to, że dostarcza mniej kalorii niż cukier, oferując około 2,4 kcal/g w porównaniu do 4 kcal/g w przypadku sacharozy, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o wagę lub kontrolujących spożycie kalorii. Ma również niski indeks glikemiczny.

Ksylitol jest najbardziej znany ze swoich korzyści dentystycznych - wykazuje działanie przeciwpróchnicze, stymuluje produkcję śliny i zmniejsza stany zapalne dziąseł, a zatem sprzyja zdrowiu i higienie jamy ustnej. Może również wiązać się z jonami wapnia, prowadząc w konsekwencji do remineralizacji szkliwa zębów.

Co ciekawe, naukowcy wykazali, że ekspozycja na ksylitol w diecie poprawia grubość skóry, stymuluje wrodzoną i nabytą odporność (głównie przed bakteryjnymi czynnikami zakaźnymi), a także moduluje skład i aktywność mikroorganizmów jelitowych (in vitro i w badaniach na zwierzętach).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zastąpić cukier w diecie?

Główne wady ksylitolu

Najlepiej zbadaną wadą ksylitolu jest jego - wspomniana wyżej - zdolność do powodowania problemów żołądkowo-jelitowych.

Należy jednak pamiętać, że ksylitol jest wysoce toksyczny dla psów, a nawet niewielkie ilości mogą prowadzić do hipoglikemii (niskiego poziomu cukru we krwi), co może być potencjalnie śmiertelne. Opiekunowie psów nie mogą więc dopuścić do sytuacji, w której ich pupile mają swobodny dostęp do produktów zawierających ksylitol.

Objawy zatrucia ksylitolem u psów obejmują wymioty, po których następują objawy związane z nagłym obniżeniem poziomu cukru we krwi psa (zmniejszona aktywność, osłabienie, zataczanie się, brak koordynacji, zapaść i drgawki). Jeśli podejrzewamy, że nasz pies zjadł np. ciastko z ksylitolem, natychmiast zabierzmy go do weterynarza.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić