Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAS
|

Fatalne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko raka żołądka aż o 50 proc.

153
Podziel się:

Rak żołądka to podstępny nowotwór, który przez lata może nie dawać żadnych objawów. W jego profilaktyce ogromne znaczenie ma dieta i unikanie produktów o działaniu kancerogennym. Naukowcy zalecają, by wyeliminować z jadłospisu marynowane warzywa.

Fatalne dla zdrowia. Zwiększają ryzyko raka żołądka aż o 50 proc.

Wyniki długoletnich badań. Badanie, które ujawniło, że regularne spożywanie konserwowych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka zostało przeprowadzone przez japońskich naukowców i trwało 11 lat.

Uczestniczyło w nim 40 000 Japończyków w średnim wieku. Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem ujawnili, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn rocznie, wśród tych, którzy spożywali najwięcej soli. U kobiety ryzyko wynosiło 1 na 1300 rocznie, w przypadku tych pań, które spożywały największą ilość soli.

Marynowane warzywa a rak żołądka

Dlaczego powiązali raka żołądka ze spożywaniem marynowanych warzyw? W Japonii to bardzo popularny sposób przygotowywania żywności. Japończycy jedzą takie potrawy nawet kilka razy dziennie.

Naukowcy już wcześniej ostrzegali przed tym, że pewne grupy produktów znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na rak żołądka. Wśród nich znalazły się alkohol i czerwone mięso, produkty wysokoprzetworzone bogate w tłuszcze trans oraz cukry proste. Teraz do kancerogennej listy dołączyły marynowane warzywa. Według metaanalizy istniejących badań opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'', jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc.

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl**

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(153)
Polak
rok temu
Politycy z PO jedli mirabelki i szczaw i jak są cenieni w Europie !!!!!!
pinu
rok temu
tez mi ostrzezenie, zatruli ziemie, truja jedzenie pakujac to i poddajac promieniowaniu itd. od I wojny swiatowej truja i morduja globalnie ludzi, w Szwecji i nie wiadom jeszcze gdzie podawano i podaja zastrzyki niemowletom , ktore sie juz nie budza i tak szatanisci pomalutku przygotowuja do zakonczenia zlego czasu i dobrze bo zlo u ludzi jest okropne no i Zbawca Immanuel Yeshua HaMashiach jak juz niebawem sie pojawi to bedzie GRANDE FINALE. Kto z Bogiem wie co bedzie, Panie czekamy z utesknieniem na Ciebie.Halleluja
Bogi
rok temu
Już nie wiedzą co wypisywać aby straszyć ludzi.ciekawe jak oni to zbadali. Piszą farmazony.
NN 2810
rok temu
Jedyną metodą uniknięcia nowotworu żołądka jest energia kosmiczna potem dieta naturalna z planety Nuzibia odległej od nas o 150 lat świetlnych czyli wdychanie planety i życie zapewnione nawet do 934 lat heretycy jajogłowi chirurgiczni od krojenia pacjenta nowotworowego czyli zaraczałego i wsio
balon
rok temu
Najzdrowiej jest nie czytać takich artykułów, a co najmniej nie traktować ich poważnie. Są pisane dla kasy przez idiotów, którzy sami nie wierzą w te bzdury.
szczer baty
rok temu
myslalem ze wyeliminowac z jadlospisu kości - na to nie ma mojej zgody ,
gość
rok temu
Marynaty z dodatkiem octu spirytusowego są niezdrowe. To wiadomo od wieków. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do raka żołądka. Jeżeli dbamy o zdrowie to jemy kiszonki i można to robić codziennie.
Świnka morska
rok temu
Pewien fakir hinduski postanowił że będzie się odżywiał wyłącznie strawą duchową. Ciekawe jak się czuje.
Irek UK
rok temu
Nie dotyczy to Słowian i koniec... w Japoni może tak .... Żrą wszystko surowe ....
healer
rok temu
w zasadzie nie słyszałem o produkcie żywnościowym który nie byłby szkodliwy na coś tam. Ba, wiele było najpierw okrzyknięte jak super zdrowe a potem jako "cichy zabójca". Naukowcy udowodnią każdą tezę, szczególnie gdy za nią stoją się jakieś "granty" czyli kasa. Pamiętacie jak masło było najpierw zdrowe, potem szkodliwe, teraz znowu zdrowe. Podobnie margaryna...Wniosek końcowy - tylko woda deszczowa, szczaw i mirabelki jako dieta optymalna...
sasas
rok temu
Może to bardziej warzywa, czym były opryskiwane i ile z tego w nich pozostało. Technologii przechowywania raczej bym nie winił...chyba że do przygotowania marynaty brali wodę z Fukuszimy.
Rybka
rok temu
Ja już przeszedłem na dokarmianie wodą święconą i uważam ,że przed śmiercią nie umrem
gość
rok temu
Cholera wie o czym jest ten artykuł! Pisane jest o marynatach a równocześnie o nadmiarze soli. Marynaty nie zawierają soli tylko ocet a z solą są kiszonki. Odkąd żyję, a jestem 65+, to słyszę, że kiszonki są najzdrowsze, to o czym z końcu jest ten tekst?
szczodry
rok temu
Japończycy dożywają 90-tki powszechnie.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić