Jedz, nie żałuj sobie. Czyści tętnice z cholesterolu

Sięgają po nie głównie wegetarianie, ale stają się coraz bardziej popularne wśród osób niebędących na tego typu diecie. Płatki drożdżowe nie tylko wzbogacają smak wielu potraw, ale wykazują również wiele właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto je wypróbować.

Person scooping nutritional yeast from bulk section
Person scooping nutritional yeast from bulk section
krblokhin
Scooping, Protein, Ground - Culinary, Healthy Eating, Dieting, Vegetarian Food, Tofu, Vitamin B, Dry, Condiment, Yeast, Healthy Lifestyle, One Person, Yellow, Food And Drink, Macro, Close-up, Textured Effect, Human Hand, Spoon, b12, bulk, flakes, nutritional, Vegan Food, Bin/tub, WholePłatki drożdżowe to niedoceniane superfood
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | krblokhin

Płatki drożdżowe powstają z drożdży Saccharomyces cerevisiae, które poddaje się procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zwanego inaktywacją. Można je rozpoznać po jasnym kolorze i niepowtarzalnym serowo-orzechowym smaku.

Ten tani produkt doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, czy ziemniaków.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Warto po niego sięgać również ze względu na dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, który zawdzięcza zawartości wielu cennych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W płatkach drożdżowych znajdziemy m.in.: błonnik pokarmowy, witaminy należącego do grupy B, żelazo, wapń, cynk, miedź, chrom, magnez i selen.

Warto dodać, że są bogatym źródłem białka roślinnego, dlatego powinny po nie sięgać wegetarianie lub weganie. Polecane są także osobom, które borykają się z nadwagą i otyłością i chcą zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

Stała obecność płatków drożdżowych w codziennej diecie pomaga wyregulować poziom cukru w krwiobiegu, wspomaga naprawę uszkodzonych komórek, poza tym przyspieszają perystaltykę jelit i niczym miotełka wymiatają z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe.

Ten bezglutenowy superfood wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Obecne w nich przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Nieaktywne płatki drożdżowe pomagają również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra