Milena Górecka| 

Najgorsze na śniadanie. Prosta droga do raka szyi, przełyku

54

Nowe wyniki badań wskazują, że spożywanie czterech popularnych produktów śniadaniowych może prowadzić m.in. do nowotworów głowy, szyi i przełyku.

Najgorsze na śniadanie. Prosta droga do raka szyi, przełyku
Płatki są jednym z produktów, które lepiej omijać z daleka (Getty Images, Aleksandr Zubkov)

Jakie produkty śniadaniowe mogą spowodować raka?

Naukowcy, którzy przez 14 lat analizowali dietę i styl życia prawie pół miliona ludzi, odkryli, że u osób spożywających więcej ultraprzetworzonej żywności (UPF) występuje wyższe ryzyko zachorowania na nowotwory głowy, szyi i przełyku.

Wyniki wykazały, że spożywanie o 10 proc. większej ilości UPF wiąże się z o 23 proc. większym ryzykiem zachorowania na raka głowy i szyi oraz o 24 proc. większym ryzykiem raka przełyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Paraliż pogodowy w Szwecji. Auta i tiry utknęły w śnieżycy

British Heart Foundation wymienia cztery produkty powszechnie spożywane na śniadanie jako ultraprzetworzone. Są to:

- kiełbaski,

- płatki śniadaniowe,

- chleb produkowany masowo,

- jogurty owocowe.

Dlaczego produkty te powodują raka?

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) starali się ustalić, czy powiązanie między spożyciem UPF a wspomnianymi nowotworami można wytłumacyć wzrostem tkanki tłuszczowej.

W kilku badaniach obserwacyjnych powiązano żywność ultraprzetworzoną z nadwagą i zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. To ma sens, bo produkty te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczbie kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem UPF i rakiem górnego odcinka przewodu pokarmowego nie wydawał się w dużym stopniu wyjaśniony wskaźnikiem masy ciała ani stosunkiem obwodu talii do bioder - wyjaśniła Fernanda Morales-Bernstein, doktorantka Wellcome Trust na Uniwersytecie w Bristolu i główna autorka badania.

Autorzy badania zasugerowali, że wyższe ryzyko raka jamy ustnej i gardła może wynikać z obecności w UPF dodatków - w tym emulgatorów i sztucznych słodzików - które już wcześniej powiązano ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby.

Zdaniem naukowców istnieje jeszcze dodatkowy powód: zawartość zanieczyszczeń z produkcji żywności ultraprzetworzonej w jej opakowaniach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić