Kamil S. Sikora| 

Silny antybiotyk. Chroni przed rakiem, zawałem, udarem

1

Czosnek doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw i jest powszechnie uznawany na najsilniej działający naturalny antybiotyk. Nie wszyscy jednak wiedzą o istnieniu czarnego czosnku, który nie ma sobie równych pod względem właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto na stałe włączyć ten produkt do swojej diety.

Silny antybiotyk. Chroni przed rakiem, zawałem, udarem
Czarny czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych (Licencjodawca, 4kodiak)

Czarny czosnek nie jest odmianą tego popularnego warzywa, która naturalnie występuje w przyrodzie. Jest to zwykły, biały czosnek, który umieszcza się w specjalnej komorze i przez 60-90 dni wystawia się na działanie wysokiej temperatury i wilgotnego powietrza. Dzięki procesowi fermentacji produkt ten zyskuje ciemną barwę, miękką konsystencję i delikatny słodkawy smak. Ze względu na szerokie spektrum prozdrowotnych walorów, ten superfood jest od wielu wieków wykorzystywany w azjatyckiej medycynie naturalnej.

Zdaniem lekarzy, naukowców i ekspertów ds. żywienia czarny czosnek jest o wiele zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego wariantu tego warzywa. Znajdziemy w nim sporo witaminy A, witamin z grupy B, aminokwasów oraz cennych związków mineralnych takich jak cynk, magnez, cynk, żelazo i wapń.

Dzięki zawartości wielu prozdrowotnych substancji ząbki czarnego czosnku wykazują silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Czosnek poddany fermentacji oczyszcza ciało z toksyn oraz usprawnia pracę układu immunologicznego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Obecne w nim antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmy, a także chronią nas przez szkodliwym wpływem wolnych rodników i obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów. Ten naturalny antybiotyk powinny włączyć do swojej diety osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Substancje w nim zawarte poprawiają również kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto po zjedzeniu czarnego czosnku nie musimy martwić się o nieprzyjemny zapach z ust, jaki wywołuje surowy biały czosnek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić