Najlepszy dodatek. Użyj zamiast soli do rosołu

Sos sojowy to doskonałe uzupełnienie wielu dań – od kurczaka, przez potrawy warzywne i mięsne, aż po zupy, pizze i makarony. Oprócz swojego charakterystycznego smaku, ta azjatycka przyprawa ma liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić sos sojowy do swojej codziennej diety.

Sos sojowy - właściwościSos sojowy - właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Adam Burn

Głównymi składnikami sosu sojowego są soja, ziarna zbóż i woda. Choć najczęściej stosowany jest w kuchni azjatyckiej, zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jego wyjątkowy słony smak wprowadza do potraw cenne składniki odżywcze.

Sos sojowy - właściwości

Sos sojowy dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego smak i wartości odżywcze zależą od sposobu przygotowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na skład – najlepszy sos to ten z krótką listą składników, bez sztucznych polepszaczy smaku i zapachów oraz konserwantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składanie serwetek pion

Sos sojowy dobrej jakości wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, co zwiększa ich odporność. Zaburzenia mikroflory bakteryjnej mogą prowadzić do stanów zapalnych i problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy może również łagodzić objawy alergii oraz wspierać układ odpornościowy.

Zawarte w sosie sojowym witaminy z grupy B przyczyniają się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Błonnik zawarty w sosie sojowym przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i może pomóc osobom otyłym w redukcji wagi.

Sos sojowy zamiast soli

Sos sojowy stanowi zdrowszą alternatywę dla soli. Zamiast dosalać potrawy, lepiej dodać kilka kropli sosu sojowego. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia, niewydolności serca, osteoporozy, raka żołądka i kamicy nerkowej.

Sos może być wykorzystywany w wielu przypadkach. Można go użyć np. zamiast soli do rosołu. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów do makaronu lub do mięsa.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi