Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy

42
Podziel się:

Najpopularniejszym rodzajem mięsa drobiowego w naszym kraju jest kurczak. Warto wiedzieć, po którą część kurczaka powinniśmy sięgać. Dowiedz się, co na co zwracać uwagę podczas jedzenia mięsa z kury.

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy
Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? (Licencjodawca, architectphd)

Poszczególne części kurczaka różnią się od siebie - mają inny kolor i inne właściwości prozdrowotne. Dlatego warto dowiedzieć się, o czym świadczy ciemny lub jasny kolor drobiu.

- Ciemne mięso, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała. To jest podstawowa różnica. Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru- wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie dr Krystyna Pogoń.

Poza tym dolne partie kur mają więcej kalorii niż podudzia. Najmniej kalorii dostarczamy do naszego organizmu, jedząc filety piersi z kurczaka. Ekspertka dodaje, że mięso o jasnym zabarwieniu nie ma w sobie mioglobiny i ma niewielką zawartość cholesterolu.

Po tę część kurczaka powinny sięgać szczególnie osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego i chcące pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Osoby, które nie muszą martwić się nadprogramowymi kilogramami, mogą spożywać każdą część kurczaka.

Ciemne mięso z kurczaka ma w sobie więcej tłuszczu, za to jest bogatym źródłem żelaza. Odpowiednie stężenie tego cennego pierwiastka w organizmie zapobiega rozwojowi anemii i poprawia koncentrację. Niedobór żelaza może przyczynić się do szybszego męczenia się i problemów w nauce, a także zmniejszać aktywność i obniżać efektywność wykonywanej przez nas pracy. Warto wspomnieć, że w kurczaku znajdziemy również sporo cennego białka i witamin z grupy B oraz witaminę A, C, D, potas, sód, magnez, wapń i fosfor.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(42)
Mmmmm
4 miesiące temu
Bardzo zdrowe antybiotyki hormony i sterydy i cholera we co jeszcze żeby urósł za miesiąc a na wsi rosnie co najmniej pół roku
Maria
5 miesięcy temu
Pisałam już nie słuchajcie nikogo kierujcie się swoim rozumem inaczej padniecie z głodu
Craxa
5 miesięcy temu
Filipiak je wątróbkę w restauracji.Podchodzi żebrak i mówi daj trochę ,nie dam sama kość.
Efka
5 miesięcy temu
Drogo,to spadła sprzedaż drobiu,jeszcze niedawno kurczak był be, teraz wszystkie jego części są zdrowe. A swoją drogą zdjęcie w nagłówku wygląda obrzydliwie.
Hanka
5 miesięcy temu
Teraz to nawet kurczakowi wiejskiemu daleko do tego co kiedyś. Kury za płotem , na małej przestrzeni, na klepisku ani źdźbła trawy, zamknięte żeby nie rozkradli karmione paszami. Na wsi większość tak chowa kury. Kiedyś chodziły wolno i skubały trawkę
Ona
5 miesięcy temu
Naprawdę w kurczaku hodowlanym, na sztucznej paszy w dodatku GMO są jakieś witaminy i minerały??? Przecież drób to najgorszy rodzaj mięsa.
POmiotsbeka
5 miesięcy temu
A kiedy wywiad kraśki z grockim i Gawłowskim na temat praworządności w Polsce?
abc
5 miesięcy temu
Pani doktor wyjaśni dlaczego tak zwane swoje kury, nue karmione chemią i antyniotykami nie mają czarnego mięsa i czarnych kości?
Robol
5 miesięcy temu
Najlepszy z drobiu jest schabowy/z kapustą zasmażaną /.
Bres
5 miesięcy temu
Nie tykam kurzeciny od Gierka. Kuzyn Zony mial kurniki do hodowli kurczat na mieso i produkcji jaj.Moj syn mial zakaz od urodzenia w 1975 (pasza, antybiotyki, witaminy, in.) Do dzis szczuply i zdrowy.
Muszymir
5 miesięcy temu
Najzdrowszy jest kuper. Tam przechodzi wszystko.
Szaman
5 miesięcy temu
"Poza tym dolne partie kur mają więcej kalorii niż podudzia" To podudzia są z górnych parti kur? A dolne partie to łapki?
olo
5 miesięcy temu
Kurczaki - kury ze sklepu sa bardzo zdrowe powinny byc przez lekarza zlecane na rozne dolegliwosci -maja w sobie antybiotyki wiec dwa w jednym ---najesz sie i przy okazji wyleczysz stan zapalny antybiotykiem znajdujacym sie w jego miesie Czysta oszczednosc
robert wrocła...
5 miesięcy temu
Skrzydełko czy nóżka?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić