Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy

83

Najpopularniejszym rodzajem mięsa drobiowego w naszym kraju jest kurczak. Warto wiedzieć, po którą część kurczaka powinniśmy sięgać. Dowiedz się, co na co zwracać uwagę podczas jedzenia mięsa z kury.

Najzdrowsza część kurczaka? Odpowiedź na pewno cię zaskoczy
Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? (Licencjodawca, architectphd)

Poszczególne części kurczaka różnią się od siebie - mają inny kolor i inne właściwości prozdrowotne. Dlatego warto dowiedzieć się, o czym świadczy ciemny lub jasny kolor drobiu.

- Ciemne mięso, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała. To jest podstawowa różnica. Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru- wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie dr Krystyna Pogoń.

Poza tym dolne partie kur mają więcej kalorii niż podudzia. Najmniej kalorii dostarczamy do naszego organizmu, jedząc filety piersi z kurczaka. Ekspertka dodaje, że mięso o jasnym zabarwieniu nie ma w sobie mioglobiny i ma niewielką zawartość cholesterolu.

Po tę część kurczaka powinny sięgać szczególnie osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego i chcące pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Osoby, które nie muszą martwić się nadprogramowymi kilogramami, mogą spożywać każdą część kurczaka.

Ciemne mięso z kurczaka ma w sobie więcej tłuszczu, za to jest bogatym źródłem żelaza. Odpowiednie stężenie tego cennego pierwiastka w organizmie zapobiega rozwojowi anemii i poprawia koncentrację. Niedobór żelaza może przyczynić się do szybszego męczenia się i problemów w nauce, a także zmniejszać aktywność i obniżać efektywność wykonywanej przez nas pracy. Warto wspomnieć, że w kurczaku znajdziemy również sporo cennego białka i witamin z grupy B oraz witaminę A, C, D, potas, sód, magnez, wapń i fosfor.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić