Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorsze, co możesz zjeść. To one powodują stany zapalne w organizmie

109
Podziel się:

Szanujesz swoje zdrowie? Dieta to podstawa! Stany zapalne w organizmie mogą być przyczyną rozwoju wielu poważnych schorzeń. Aby ich uniknąć, warto wyeliminować z codziennego jadłospisu kilka produktów, które je powodują. O czym mowa?

Najgorsze, co możesz zjeść. To one powodują stany zapalne w organizmie
Kupne pierogi z mięsem mogą mocno zaszkodzić zdrowiu (Getty Images, 2022 Getty Images)

Reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, trądzik, zapalenie zatok, astma, a nawet choroby dziąseł czy zębów mogą rozwinąć się ze stanów zapalnych, które toczą się w naszym organizmie. Co więcej, wiele badań potwierdziło, że to właśnie one zwiększają ryzyko rozwoju zmian nowotworowych. Można ich uniknąć, ale trzeba przede wszystkim wyeliminować z diety produkty, które powodują problemy.

Prozapalnie działa żywność obfitująca w cukry proste. A te znajdziemy nie tylko w batonach, ciastkach, czekoladkach czy lizakach, ale i w białym pieczywie, płatkach śniadaniowych, gotowych kanapkach czy nawet marynatach do mięs i sosach. Po spożyciu produktów, które obfitują w cukry proste, możemy się spodziewać gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, po czym następuje równie gwałtowny jego spadek.

Nie tylko cukier znajduje się na zakazanej liście, ale i sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym (żywność bogata w cukry proste również do nich należy) powodują stany zapalne.

Unikać należy też produktów mięsnych słabej jakości i żywności wysokoprzetworzonej. Parówki, konserwy, pasztety, pierogi z mięsem czy burgery zrobione z mięsa oddzielonego mechanicznie nie mają wartości odżywczych i stanowią najgorszy wybór w naszej diecie. Są zakazane zwłaszcza w jadłospisie najmłodszych konsumentów. Naukowcy z University of California potwierdzili, że ich spożycie wiąże się z rozwojem stanów zapalnych w organizmie. Co więcej, może je również powodować kwas arachidonowy, który znajdziemy w czerwonym mięsie.

Zrezygnować trzeba z utwardzonych tłuszczów roślinnych, czyli tłuszczów trans. Oprócz stanów zapalnych, mogą się bowiem przyczyniać do rozwoju cukrzycy, nowotworów, miażdżycy, chorób serca, a także układu krążenia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Tanie wycieczki na wakacje 2022. Ekspertka zdradza najlepsze daty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(109)
Tomek
miesiąc temu
Pierogi z mięsem! Za obrzydzanie pierogów to dożywocie o wodzie i marchewce.
Biolog
miesiąc temu
Najzdrowszy jest szczaw i mirabelki, Tusk wam je zapewni.
axel
miesiąc temu
Niczego nie jeść, nie pić, umrzeć i po kłopocie...
krajer
miesiąc temu
Wielu tych "doradców" gdyby widziało czym oddycha umarłoby że strachu!
bumbox
miesiąc temu
Poponuję: nic nie jeść, bo wszystko niezdrowe, nie pić nawet wody, bo też skażona, z bakteriami z plastikowych butelek, nie oddychać, bo powietrze skażone, nie słyszeć, bo stracimy słuch, nie patrzeć i nie czytać, bo oczy się psują, nie chodzić, bo można się przewrócić i teleporada nic nie pomoże, nie siedzieć, bo kręgosłup się obciąża, nie spać, bo głowa rozboli, nie... a mózg... ojej! znikł! No, to wreszcie o jednego zajmowacza przestrzeni na ziemskim padole mniej! Inni mogą rozprostować palce u stóp.
czytelnik
miesiąc temu
Szczaw i mirabelki - najlepsze.
Jan Stąd
miesiąc temu
Tylko poradniki Spurek i Geslerowej , no i wyłączyć własne logiczne myślenie i bedziecie na najlepszej drodze do anoreksji i anemii
Ja JUS
miesiąc temu
Tylko polędwiczka po 90 zł/kg , tuńczyk po 180 zł/kg , cielęcina po 100/kg , Kurczaki z chowu podwórkowego , ....
Katarxyna
miesiąc temu
Katarzyna przed chwilą Proponuję jeść warzywa, owoce i białe mięso. Pieczywo i makarony pełnoziarniste mają nawet ciekawszy smak niż białe. Słodycze można zrobić zdrowsze samemu - bez pół kilo cukru. I warto, moim zdaniem dbać o zdrowie bo tu (podobnie jak w przypadkach innych) zasada. "jakoś to będzie" się nie sprawdzi. Owszem będzie tylko nie zawsze tak jak byśmy chcieli😉Potem przynajmniej człowiek nie siedzi w POZ na okrągło. Także zachęcam. 🙂
Andy
miesiąc temu
Takich pierogów z mięsem jakie robi moja żoneczka to nigdzie nie ma swiecie. Częstowano mnie nieraz ale KUDA im do pierogów mojej żonki. Receptury nie zdradzę choć wiem jak robi te pierogi.
Irasiad.
miesiąc temu
Klituś bajduś,módl się za nami.
Tylko tak
miesiąc temu
A może to jest artykuł na zamówienie konkurencji?
Zagłodzony
miesiąc temu
Czy jest jakiś redaktor który napisał by co mogę jeść żebym nie był narażony na śmierć?Czytałem książkę z przepisami pani Ćwierciakiewiczowej wszystko co ona poleca jest śmiertelnie niebezpieczne.Moja mama na jej przepisach przeżyła 89 lat ja mam dopiero 67 i cały jestem w strachu.
Mały
miesiąc temu
Amerykańszy uczeni ,,,, daleko , nikt nie zaprzeczy.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić