Kamil S. Sikora| 

Nalewka na wysoki cholesterol. Owoce możesz zbierać już teraz

62

Orzech włoski jest bogatym źródłem wielu cennych składników, a jego prozdrowotne właściwości były znane już w czasach starożytnych. Żeby wykorzystać dobroczynne działanie orzechów, możesz samodzielnie przyrządzić z nich nalewkę, dzięki której pozbędziesz się problemów gastrycznych. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Nalewka na wysoki cholesterol. Owoce możesz zbierać już teraz
Nalewka z młodych orzechów włoskich obniża też ciśnienie (Licencjodawca)

Zielone orzechy włoskie wykazują właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, odtruwające, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Domowa nalewka na bazie tych owoców pomaga na takie dolegliwości jak niestrawność, zatrucia pokarmowe, bolesne wzdęcia brzucha, wrzody żołądka, zaparcia, biegunki czy grypa żołądkowa. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego i nerwowego, wzmacnia skórę i włosy, pomaga obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie tętnicze.

Składniki orzechówki:

1 kg zielonych orzechów włoskich,

1 kg cukru,

spirytus.

Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać w okresie od czerwca do lipca. Na początek orzechy należy umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do słoika i zasypać cukrem. Zakręcony pojemnik odstawiamy na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu powstanie brązowy syrop, który odcedzamy od łupin. Syrop rozcieńczamy za pomocą spirytusu w równych ilościach.

Tak przygotowaną miksturę przelewamy do butelki. Po 14 dniach będziemy mogli skorzystać ze zdrowotnych walorów orzechówki. Osobom, które chcą użyć nalewki w celach profilaktycznych, zaleca się zażywanie 10 kropli w ciągu dnia. W przypadku problemów gastrycznych powinno się zażywać 40 kropli trzy razy dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić