Choroba bobowa. Te osoby muszą szczególnie uważać!

Bób to ulubione letnie warzywo wielu mieszkańców naszego kraju. Poza walorami smakowymi, posiada również prozdrowotne właściwości. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na ten letni przysmak. Kto nie powinien sięgać po bób?

kto nie powinien jeść bobu?Kto nie powinien jeść bobu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Fot. MARIUSZ KAPALA / GazetA LUBUSKA

W bobie znajdziemy takie cenne elementy jak witaminy z grupy B, witaminę K, białko, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo oraz miedź. Poza tym bób nie zawiera tłuszczu, wspomaga proces odchudzania i obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Są jednak osoby, które powinny zrezygnować z jedzenia tej popularnej rośliny strączkowej.

Cukrzyca

Na bób powinni uważać pacjenci z cukrzycą. Dlaczego? Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, przez co może podnosić stężenie glukozy w krwiobiegu diabetyka.

Dna moczanowa

Po bób nie powinny sięgać również osoby chore na dnę moczanową. Bób zawiera puryny, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego, odkładającego się w narządach i tkankach. Jedzenie bobu jest niewskazane także przy kamicy nerkowej. Nadmierne ilości puryn mogą powodować tworzenie się kamieni i kryształów w drogach moczowych.

Fawizm

Nadmierne spożywanie bobu, a nawet kontakt z jego pyłkiem, u niektórych osób znacznie zwiększa ryzyko fawizmu. Przyczyną rozwoju choroby bobowej, nazywanej również chorobą fasolową, jest mutacja genetyczna powodująca niedobór jednego z enzymów. U pacjentów z fawizmem występuje skrócona żywotność czerwonych krwinek, co w rezultacie może przyczynić się do rozwoju anemii. Do objawów fawizmu zalicza się m.in. bóle brzucha, wymioty, bóle głowy, ból odcinka lędźwiowej kręgosłupa, bladość, żółtaczkę, ciemne zabarwienie moczu i niedokrwistość. Na rozwój tego schorzenia są narażone osoby obciążone genetycznie.

Choroba Parkinsona

Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona bardzo często zażywają preparaty medyczne mające w swoim składzie lewodopę. Jest to aminokwas, który w mózgu ulega przemianie w dopaminę. Spożywanie bobu może podnosić stężenie tej substancji w krwiobiegu i wywołać niepożądane konsekwencje zdrowotne.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop