Choroba bobowa. Te osoby muszą szczególnie uważać!

Bób to ulubione letnie warzywo wielu mieszkańców naszego kraju. Poza walorami smakowymi, posiada również prozdrowotne właściwości. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na ten letni przysmak. Kto nie powinien sięgać po bób?

kto nie powinien jeść bobu?Kto nie powinien jeść bobu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Fot. MARIUSZ KAPALA / GazetA LUBUSKA

W bobie znajdziemy takie cenne elementy jak witaminy z grupy B, witaminę K, białko, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo oraz miedź. Poza tym bób nie zawiera tłuszczu, wspomaga proces odchudzania i obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Są jednak osoby, które powinny zrezygnować z jedzenia tej popularnej rośliny strączkowej.

Cukrzyca

Na bób powinni uważać pacjenci z cukrzycą. Dlaczego? Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, przez co może podnosić stężenie glukozy w krwiobiegu diabetyka.

Dna moczanowa

Po bób nie powinny sięgać również osoby chore na dnę moczanową. Bób zawiera puryny, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego, odkładającego się w narządach i tkankach. Jedzenie bobu jest niewskazane także przy kamicy nerkowej. Nadmierne ilości puryn mogą powodować tworzenie się kamieni i kryształów w drogach moczowych.

Fawizm

Nadmierne spożywanie bobu, a nawet kontakt z jego pyłkiem, u niektórych osób znacznie zwiększa ryzyko fawizmu. Przyczyną rozwoju choroby bobowej, nazywanej również chorobą fasolową, jest mutacja genetyczna powodująca niedobór jednego z enzymów. U pacjentów z fawizmem występuje skrócona żywotność czerwonych krwinek, co w rezultacie może przyczynić się do rozwoju anemii. Do objawów fawizmu zalicza się m.in. bóle brzucha, wymioty, bóle głowy, ból odcinka lędźwiowej kręgosłupa, bladość, żółtaczkę, ciemne zabarwienie moczu i niedokrwistość. Na rozwój tego schorzenia są narażone osoby obciążone genetycznie.

Choroba Parkinsona

Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona bardzo często zażywają preparaty medyczne mające w swoim składzie lewodopę. Jest to aminokwas, który w mózgu ulega przemianie w dopaminę. Spożywanie bobu może podnosić stężenie tej substancji w krwiobiegu i wywołać niepożądane konsekwencje zdrowotne.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu

Wybrane dla Ciebie
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił