Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Choroba bobowa. Te osoby muszą szczególnie uważać!

130

Bób to ulubione letnie warzywo wielu mieszkańców naszego kraju. Poza walorami smakowymi, posiada również prozdrowotne właściwości. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na ten letni przysmak. Kto nie powinien sięgać po bób?

Choroba bobowa. Te osoby muszą szczególnie uważać!
Kto nie powinien jeść bobu? (Licencjodawca, Fot. MARIUSZ KAPALA / GazetA LUBUSKA)

W bobie znajdziemy takie cenne elementy jak witaminy z grupy B, witaminę K, białko, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo oraz miedź. Poza tym bób nie zawiera tłuszczu, wspomaga proces odchudzania i obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Są jednak osoby, które powinny zrezygnować z jedzenia tej popularnej rośliny strączkowej.

Cukrzyca

Na bób powinni uważać pacjenci z cukrzycą. Dlaczego? Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, przez co może podnosić stężenie glukozy w krwiobiegu diabetyka.

Dna moczanowa

Po bób nie powinny sięgać również osoby chore na dnę moczanową. Bób zawiera puryny, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego, odkładającego się w narządach i tkankach. Jedzenie bobu jest niewskazane także przy kamicy nerkowej. Nadmierne ilości puryn mogą powodować tworzenie się kamieni i kryształów w drogach moczowych.

Fawizm

Nadmierne spożywanie bobu, a nawet kontakt z jego pyłkiem, u niektórych osób znacznie zwiększa ryzyko fawizmu. Przyczyną rozwoju choroby bobowej, nazywanej również chorobą fasolową, jest mutacja genetyczna powodująca niedobór jednego z enzymów. U pacjentów z fawizmem występuje skrócona żywotność czerwonych krwinek, co w rezultacie może przyczynić się do rozwoju anemii. Do objawów fawizmu zalicza się m.in. bóle brzucha, wymioty, bóle głowy, ból odcinka lędźwiowej kręgosłupa, bladość, żółtaczkę, ciemne zabarwienie moczu i niedokrwistość. Na rozwój tego schorzenia są narażone osoby obciążone genetycznie.

Choroba Parkinsona

Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona bardzo często zażywają preparaty medyczne mające w swoim składzie lewodopę. Jest to aminokwas, który w mózgu ulega przemianie w dopaminę. Spożywanie bobu może podnosić stężenie tej substancji w krwiobiegu i wywołać niepożądane konsekwencje zdrowotne.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niebezpieczna bakteria na Ukrainie. Eksperci biją na alarm
Ksiądz odsunięty, dzieci płaczą. Zdecydowana reakcja rodziców
"Wycofać się". Leśnik ostrzega i pokazuje ślady
Wymocz stopy w popularnej przyprawie. Szybko zobaczysz efekty
Polacy wyjadą na ferie, ale będą ograniczać wydatki
Posyp tym chodnik zamiast soli. Usuwa lód i jest bezpieczne dla psich łap
Gdzie wyrzucić przeterminowane leki? Nagminny błąd
Protest głodowy w kopalni. Chce utrzymania zatrudnienia
"Nie zamierzam zawieszać portali". Wicepremier wprost o nowej ustawie
Ma właściwości antybakteryjne i wspomaga drogi oddechowe. Warto mieć ją na parapecie
Nowe święto w Polsce. Już w przyszłym miesiącu
Monitorują ruch żubrów. Coraz mniej wypadków
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić