Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Narzędzie do kontroli wagi. Obniża cukier, chroni przed rakiem

3

Chiński karczoch (znany u nas jako czyściec bulwiasty) jest rośliną, którą w Chinach i Japonii spożywa się jak ziemniaki. Te niepozorne, bulwiaste korzenie obfitują w cenne składniki odżywcze — przede wszystkim antyoksydanty — które uważa się za odpowiedzialne za długowieczność i młody wygląd mieszkańców tamtej części świata. Na szczęście chińskiego karczocha można kupić również w Polsce.

Narzędzie do kontroli wagi. Obniża cukier, chroni przed rakiem
Jakie właściwości ma chiński karczoch? (Licencjodawca, Frans Rombout)

Właściwości zdrowotne chińskiego karczocha

Chiński karczoch, bogaty w kluczowe składniki odżywcze, stanowi wyjątkowe uzupełnienie zdrowej diety. Jest źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy C i B6, a także minerałów: manganu, potasu i magnezu. Co więcej, wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika, przewyższając w tym aspekcie swoich tradycyjnych krewniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Dlaczego warto włączyć do diety chińskie karczochy?

Antyoksydacyjna potęga

Chińskie karczochy wyróżniają się znaczną zawartością przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w neutralizacji szkodliwych wolnych rodników. Ta właściwość pomaga zmniejszać stres oksydacyjny, wzmacnia ochronę przed chorobami przewlekłymi oraz rakiem i wspiera zdrowie komórkowe.

Wspomaganie kontroli poziomu cukru

Badania wskazują, że chińskie karczochy mogą wspierać regulację poziomu cukru we krwi, dzięki czemu stają się wartościowym elementem diety dla osób zmagających się z cukrzycą lub starających się utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Narzędzie do kontroli wagi

Dzięki błonnikowi chińskie karczochy mogą przyczynić się do utrzymania poczucia sytości, ograniczając całkowite spożycie kalorii i wspierając procesy związane z kontrolą wagi.

Szybkość i wszechstronność w kuchni

Chińskie karczochy nie tylko gotują się dwa razy szybciej niż ich tradycyjne odpowiedniki, ale również oferują wszechstronne możliwości kulinarne. Można je przyrządzać na wiele sposobów – od gotowania (również na parze), przez pieczenie, aż po smażenie. Ich delikatny, orzechowy smak i chrupiąca konsystencja czynią je atrakcyjnym wyborem dla osób poszukujących nowych smaków.

Świetnie smakują z masłem i ziołami (pietruszka, cząber, szczypiorek i kolendra) albo z dressingiem na bazie awokado lub kefiru. Pasują do dań z makaronem, jajkami, grzybami, tofu i warzywami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Lekarz zrobił tomografię swojemu kotu. Teraz ma poważne problemy
Watykan informuje. Papież Franciszek jest chory
Dobra wiadomość dla astronautów. NASA przyspieszy ich powrót
Salt Bae poleci na mundial, ale złożył przyrzeczenie
Kontrowersyjna wystawa na uniwersytecie. W centrum Matka Boska
Co oni tu robią? Legendarni piłkarze zostali aktorami
15-letni Wojtek odebrał sobie życie. Prokuratura sprawdza, czy chłopiec był nękany
Pilot zrobił to w trakcie lotu. Pasażerowie od razu chwycili za telefony
Wymieszaj trzy składniki i wetrzyj w plamy na materacu. Znikną raz-dwa
Jest decyzja ws. "tykającej bomby". Chodzi o rosyjski statek w Gdyni
Kiedy szukać bursztynów? "Jakoś nigdy znaleźć nie mogę"
W olsztyńskim ratuszu powstało studio nagrań. Inwestycja budzi kontrowersje
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić