Nie dodawaj do rosołu. Najgorsze części kurczaka

2

Rosół jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej. Jego właściwości zdrowotne, wspomagające regenerację organizmu, są doceniane od lat. Jednak aby maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości rosołu z kurczaka, dobrze wiedzieć, że niektórych części tego drobiu lepiej unikać.

Nie dodawaj do rosołu. Najgorsze części kurczaka
Najgorsze części kurczaka. Nie dodawaj do rosołu (Adobe Stock)

Kurczak jest jednym z najczęściej jedzonych mięs na świecie, ale jak każde zwierzęce źródło białka, również może być nosicielem różnych mikroorganizmów i pasożytów.

Najbardziej podatne na ich występowanie są konkretne części kurczaka: głowa, płuca oraz ogon.

Dlaczego unikać głowy, płuc i ogona?

Części te są bardziej podatne na kumulację pasożytów. Głowa szczególnie, a płuca i ogon są mniej odporne na działanie wysokich temperatur podczas gotowania. Unikanie ich sprawi, że rosół będzie znacznie bezpieczniejszy i skuteczniej wspomoże nasze zdrowie bez ryzyka związanego z patogenami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Najgorsze części kurczaka. Rodzaje zagrożeń

Pewne patogeny obecne w mięsie kurczaka mogą być transmitowane na ludzi spożywających niedostatecznie ugotowane lub zanieczyszczone mięso. Do głównych zagrożeń należą:

Salmonella. Jest to bakteria, która, choć nie jest pasożytem, to jest jedną z najczęściej przenoszonych przez kurczaki. Może prowadzić do biegunki, gorączki oraz bólu brzucha.

Tasiemce. To pasożytnicze robaki, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak utrata masy ciała, zmęczenie, a nawet problemy neurologiczne.

Toxoplasma gondii. Ten pierwotniak może zostać przeniesiony na ludzi jedzących zakażone mięso, wywołując toksoplazmozę.

Campylobacter. To bakteria, która może zainfekować ludzi przez kontakt z kurczakiem, wywołując biegunkę, gorączkę i bóle brzucha.

Żeby zminimalizować ryzyko zakażenia, zawsze należy dokładnie gotować mięso, unikać bezpośredniego kontaktu z surowym drobiem, myć ręce oraz utrzymywać czystość w kuchni.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić