Nigdy nie pakuj tak kanapek. Powód jest zatrważający
Wielu z nas bez zastanowienia sięga po folię aluminiową, kiedy chcemy zapakować kanapki czy inne produkty spożywcze na wynos. Ta praktyka, choć niewątpliwie wygodna, jest jednak szkodliwa dla naszego zdrowia.
Folia aluminiowa to produkt, który jest obecny niemal w każdym polskim domu. Wielu z nas wykorzystuje ją np. do grillowania mięsa, ryb i warzyw, pieczenia ciast w piekarniku, przykrywania gorących potraw.
Sięgamy po nią z przyzwyczajenia, kiedy chcemy zapakować jedzenie na wynos. Nie każdy wie o zagrożeniach, jakie się z tym wiążą. Zawijając w folię aluminiową kanapki, warzywa czy owoce, narażamy nasze zdrowie na niebezpieczeństwo.
Aluminium, z którego wykonana jest folia, to w rzeczywistości glin. Zbyt duże stężenie tego pierwiastka w naszym organizmie może działać toksycznie. Co prawda większość glinu jest wydalana z naszego organizmu razem z moczem, jednak dla osób z chorymi nerkami może być on niezwykle niebezpieczny. Do jakich chorób może się przyczyniać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Nagromadzenie tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych czy problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika - i tym większe zagrożenie dla zdrowia.
Szczególnie jeden typ żywności nie powinien być nigdy zawijany w tego rodzaju folię. Chodzi o kwaśne produkty spożywcze. Po wejściu w reakcję z aluminium tworzą one szkodliwe sole glinu. Do produktów, które nie powinny być pakowane w folię aluminiową, zaliczamy m.in. owoce cytrusowe, kapustę kiszoną, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.
To samo dotyczy kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw.
Szkodliwa folia aluminiowa. Jak przechowywać żywność?
Skoro folia aluminiowa może być szkodliwa, to w czym przechowywać żywność. Warto pomyśleć o własnym zdrowiu i folię aluminiową zastąpić np. papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.
Będziemy mieli dzięki temu pewność, że wraz z jedzeniem do naszego organizmu nie przeniknie szkodliwy glin.