aktualizacja 

Nigdy nie pakuj tak kanapek. Powód jest zatrważający

18

Wielu z nas bez zastanowienia sięga po folię aluminiową, kiedy chcemy zapakować kanapki czy inne produkty spożywcze na wynos. Ta praktyka, choć niewątpliwie wygodna, jest jednak szkodliwa dla naszego zdrowia.

Nigdy nie pakuj tak kanapek. Powód jest zatrważający
Folia spożywcza może być niebezpieczna dla zdrowia (Getty Images, Karnsamon Mongkolsawat)

Folia aluminiowa to produkt, który jest obecny niemal w każdym polskim domu. Wielu z nas wykorzystuje ją np. do grillowania mięsa, ryb i warzyw, pieczenia ciast w piekarniku, przykrywania gorących potraw.

Sięgamy po nią z przyzwyczajenia, kiedy chcemy zapakować jedzenie na wynos. Nie każdy wie o zagrożeniach, jakie się z tym wiążą. Zawijając w folię aluminiową kanapki, warzywa czy owoce, narażamy nasze zdrowie na niebezpieczeństwo.

Aluminium, z którego wykonana jest folia, to w rzeczywistości glin. Zbyt duże stężenie tego pierwiastka w naszym organizmie może działać toksycznie. Co prawda większość glinu jest wydalana z naszego organizmu razem z moczem, jednak dla osób z chorymi nerkami może być on niezwykle niebezpieczny. Do jakich chorób może się przyczyniać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Nagromadzenie tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych czy problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika - i tym większe zagrożenie dla zdrowia.

Szczególnie jeden typ żywności nie powinien być nigdy zawijany w tego rodzaju folię. Chodzi o kwaśne produkty spożywcze. Po wejściu w reakcję z aluminium tworzą one szkodliwe sole glinu. Do produktów, które nie powinny być pakowane w folię aluminiową, zaliczamy m.in. owoce cytrusowe, kapustę kiszoną, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.

To samo dotyczy kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw.

Szkodliwa folia aluminiowa. Jak przechowywać żywność?

Skoro folia aluminiowa może być szkodliwa, to w czym przechowywać żywność. Warto pomyśleć o własnym zdrowiu i folię aluminiową zastąpić np. papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.

Będziemy mieli dzięki temu pewność, że wraz z jedzeniem do naszego organizmu nie przeniknie szkodliwy glin.

Autor: KARO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić