Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka

49

Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze obniża odporność i sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Jak wynika z najnowszych badań, substancje obecne w niektórych opakowaniach żywności również mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie, jeśli występują w diecie wysokotłuszczowej.

Niszczy odporność. Przyspiesza namnażanie komórek raka
Związki PFAS znajdziemy w wielu opakowaniach, np. papierze śniadaniowym (Licencjodawca, Simon McGill)

Związki perfluorowane (PFAS) są używane do produkcji opakowań chipsów, ciastek i dań typu fast food, papieru śniadaniowego oraz nieprzywierających powierzchni patelni i garnków. Znajdziemy je również w takich wyrobach jak: dywany, wykładziny, farby, pianki gaśnicze i odzież odporna na plamy. PFAS znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle ze względu swoją zdolność odpychania cząsteczek wody i tłuszczu.

Niestety, ich zbyt wysokie stężenie w organizmie może osłabiać naszą odporność, zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, podnosić cholesterol i przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynologicznych.

Badacze z USA postanowili sprawdzić, w jakim stopniu PFAS w połączeniu z dietą typu zachodniego są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zespół naukowy z Uniwersytetu Illinois w Urbanie i Champaign pod kierownictwem dr Zeynep Madak-Erdogan regularnie podawał myszom żywność obecną w diecie wysokotłuszczowej. Potem zwierzętom zostały wszczepione komórki nabłonka gruczołu krokowego. Na kolejnym etapie badania przez 7 dni w tygodniu gryzoniom podawano substancje należące do grupy PFAS. Działaniu PFAS zostały poddane zarówno komórki nietworzące raka prostaty, ja i te, które wywoływały tego typu zmiany nowotworowe.

Po 40 dniach naukowcy zauważyli, że w organizmach myszy będących na diecie wysokotłuszczowej lub wystawionych na działanie PFAS, rozwinęły się komórki nowotworowe. Najbardziej dynamiczny rozwój odnotowano u zwierząt z dietą zachodnią, którym jednocześnie podawano związki perfluorowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przedwczesna śmierć zapisana w oczach. Zaskakujące badania naukowców
Nasze badania stanowią podstawę do zmniejszenia narażenia na PFAS poprzez pakowanie żywności, szczególnie w przypadku fast foodów lub żywności o wysokiej zawartości tłuszczu - podsumowała główna autorka badań.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić